Zavařenina malinová s citronovou meduňkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zavařenina malinová s citronovou meduňkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 47917 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
150 g | Cukr krupice |
0,5 balení | Cukr želírovací |
500 g | Maliny |
1 polévková lžíce | Meduňka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 38,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 8,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Maliny mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací, Meduňka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zavařenina malinová s citronovou meduňkou postup přípravy receptu:
1 | Stonky citronové meduňky opláchneme a pořádně vytřepeme vodu a otrháme lístky. Přebrané a opláchnuté maliny, lístky citronové meduňky, citronovou šťávu a cukr asi 10 minut mixujeme buď tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu. Ze zrníček malin se uvolní pektin. |
2 | Rozmixovanou hmotu přemístíme do menšího hrnce, přisypeme 1/2 sáčku želírovacího prostředku bez cukru na poměr ovoce-cukr 3:1, přivedeme k varu na silném plameni za neustálého míchání a vaříme, (délka vaření se liší podle výrobce želírovacího prostředku, proto je nutné přečíst pokyny na obalu) až je želírovací zkouška v pořádku. |
3 | Plníme ihned do sklenic vypláchnutých horkou vodou se šroubovacími uzávěry. |
Poznámka
Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá bude tuhá i zavařenina, jinak necháme povařit ještě 1-2 minuty.