Zavařenina ze slív s bezinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zavařenina ze slív s bezinkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48095 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
300 g | Bezinky |
80 ml | Citronová šťáva |
500 g | Cukr želírovací |
1,4 kg | Slívy |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 649,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bezinky, Citronová šťáva mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací, Slívy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zavařenina ze slív s bezinkami postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme tmavé slívy a společně s citronovou šťávou rozmixujeme. |
2 | Opláchnuté a otrhané bezinky přidáme k slívovému pyré a želírovacímu cukru 3plus1, přivedeme k varu a za bublání vaříme asi 4 minuty. Uděláme želírovací zkoušku a pokud dobře dopadne, sundáme z ohně a naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a dobře uzavřeme. |
Poznámka
Místo švestek můžeme použít slívy. Švestka - má typický švestkovitý - podlouhlý tvar, pevnou dužinu a odlučitelnou pecku. Slívy mají měkčí dužinu a rozmanité tvary. Bezinky můžeme nahradit ostružinami, v tom případě necháme ovocnou směs odležet asi 3 hodiny.