Zavařovaný ostružinový sirup - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zavařovaný ostružinový sirup
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 49104 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
1 kg | Cukr krystal |
3 l | Ostružiny |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 244,0mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,5mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Ostružiny mají zadané všechny známé hodnoty.
Zavařovaný ostružinový sirup postup přípravy receptu:
1 | Zralé ostružiny přebereme, očistíme a prolisujeme. Kaši necháme stát, dokud se neusadí kal. Poté přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou do kastrolu. |
2 | Zvolna zahříváme, postupně přisypeme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Pěnu vytvořenou na povrchu sebereme. Sirup rozdělíme do vyhřátých lahví, převážeme dvojitým celofánem a urovnáme je na mřížku zavařovacího hrnce. Při teplotě 85 °C sterilujeme po dobu 30 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě. |
Poznámka
Sterilovat můžeme také po dobu 10 minut od bodu varu. Recept je kalkulován na 1.5l ostružinové šťávy, je-li potřeba, přizpůsobíme množství čerstvého ovoce.