Chřestový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřestový nákyp
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 49167 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
500 g | Chřest bílý |
40 g | Máslo čerstvé |
8 g | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
30 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
400 ml | Voda pitná |
50 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 143,2mg |
Draslík | 315,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřestový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, oloupeme, odkrojíme dolní čtvrtiny a pokrájíme na kostičky. Zbytek chřestu pokrájíme na plátky. Chřestové kostičky uvaříme v osolené vodě, poté slijeme, chřest rozmixujeme a necháme vychladnout. |
2 | Potom do pyré vmícháme vejce a smetanu, osolíme a opepříme. Pažitku omyjeme a pokrájíme na drobné kousky. |
3 | Plátky chřestu osmahneme na másle, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. |
4 | Zapékací mističky naplníme částí mixovaného chřestu, přisypeme chřest podušený a překryjeme další vrstvou pyré. |
5 | Nákyp necháme zapéct v troubě 40 minut při 160°C ve vodní lázni. Servírujeme posypaný sekanou pažitkou. |