Nákyp se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp se švestkami
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49757 |
Kategorie: | Nákypy |
Ingredience
40 g | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Cukr třtinový |
3 polévková lžíce | Džem meruňkový |
50 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko plnotučné |
150 g | Panettone |
300 ml | Smetana 12% (konzumní) |
60 g | Švestky sušené |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Whisky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 360,3mg |
Draslík | 187,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 555,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr třtinový, Švestky sušené, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Whisky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem meruňkový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Panettone, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Moučník panettone nakrájíme na plátky, sušené švestky bez pecek podélně na půlky. |
2 | Zapékací mísu mírně vytřeme změklým máslem, zbytek másla použijeme na potření plátků panettone. Potřené plátky rozložíme v misce a posypeme polovinou švestek. Vejce a žloutky ušleháme s cukrem, vešleháme smetanu s mlékem a nakonec whisky. Ušlehanou směsí přelijeme plátky panettone, rukama dobře prohněteme a hotové těsto pak necháme 20 minut rozležet. |
3 | Odpočinuté těsto rozprostřeme do vymazané zapékací mísy, povrch poklademe zbylými švestkami, posypeme hnědým třtinovým cukrem a mísu postavíme do pekáče s horkou vodou. |
4 | Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40–50 minut, po vyjmutí z trouby povrch potřeme rozehřátým meruňkovým džemem. Před podáváním moučník necháme 15 minut pomalu vychládat. |
Poznámka
Při přípravě je důležité jako jednu ze surovin použít italský kynutý moučník panettone, výsledný dezert je potom nadýchaný a lehký.