Mošt z čerstvých dřínek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mošt z čerstvých dřínek
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 49919 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
200 g | Cukr krystal |
1,5 kg | Dřínky |
1 kg | Kyselina citrónová |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,7mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dřínky, Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mošt z čerstvých dřínek postup přípravy receptu:
1 | Zralé dřínky přebereme, očistíme a omyjeme. Rozmačkáme, přemístíme do kastrolu, zalijeme vodou a zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C. Horké ihned vylisujeme, odložíme a necháme stát, dokud se neusadí kal. |
2 | Poté přecedíme přes síto, nebo čerstvou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Přisypeme cukr a kyselinu citronovou a necháme rozpustit. Mezitím občas promícháme. Mošt rozdělíme do čistých lahví, zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. |
3 | Vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na temném a suchém místě. |
Poznámka
Sterilovat můžeme také po dobu 5 minut od bodu varu. Recept je kalkulován na 1l dřínkové šťávy, je-li nutné, přizpůsobíme množství čerstvého ovoce. Čas přípravy je bez doby na odležení a odstátí.