Majoránkové telecí hrudí na víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Majoránkové telecí hrudí na víně
Majoránkové telecí hrudí na víně
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50667 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
80 g | Celer bulvový |
3 dl | Hovězí vývar základní |
3 polévková lžíce | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel kořen |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
900 g | Telecí hruď |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2,5 dl | Víno bílé |
2 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 356,9mg |
Draslík | 901,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,3mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Hovězí vývar základní, Majoránka, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Sůl, Telecí hruď, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Majoránkové telecí hrudí na víně postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme malou mrkev, kousek celeru a petržele. Zeleninu nakrájíme na velmi tenké nudličky. Telecí maso odblaníme, omyjeme pod horkou vodou a osušíme. Maso nakrájíme na kousky větší, než je velikost sousta. V hrnci si rozehřejeme na správnou teplotu máslo s olejem, maso poprášíme hladkou moukou a zprudka ho orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, promícháme a přilijeme horký vývar. Ještě přidáme sůl, pepř, zázvor a pod poklicí maso dusíme doměkka přibližně 45-60 minut. |
2 | Mezitím si ve 2,5 dl suchého bílého vína rozšleháme žloutky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. |
3 | Měkké maso vyjmeme, do šťávy přimícháme sušenou, hodně rozmělněnou majoránku, jíšku a necháme přejít varem. Za stálého míchání přilijeme bílé víno se žloutky, vrátíme maso, necháme přejít varem, dochutíme případně solí a odstavíme z plotny. Maso necháme ve šťávě asi 5-7 minut a servírujeme. |
Poznámka
K masu na majoránce podáváme podle chuti rakouský, nebo jiný kynutý žemlový knedlík.