Hovězí vývar Colbert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí vývar Colbert
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 50841 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
40 g | Fazolové lusky zelené |
40 g | Hrášek |
40 g | Kapusta hlávková |
30 g | Karotka |
40 g | Květák |
200 ml | Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
1700 ml | Voda pitná |
Minutkový hovězí vývar [50236] | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
500 g | Hovězí maso přední |
50 g | Kuřecí křídla |
50 g | Kuřecí krk |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 polévková lžíce | Sůl |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 l | Voda pitná |
80 g | Žaludky drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 311,7mg |
Draslík | 841,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,4mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Fazolové lusky zelené, Hrášek, Kapusta hlávková, Karotka, Květák, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Celer bulvový, Cibule, Hovězí maso přední, Kuřecí křídla, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Kuřecí krk, Mrkev kořen, Pórek, Žaludky drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí vývar Colbert postup přípravy receptu:
1 | Celer a karotku nakrájíme na drobné kostky, kapustu na tenké proužky, fazolové lusky na centimetrové kousky, květák rozebereme na růžičky a hrášek vyloupeme z lusků. |
2 | Z přecezeného hovězího vývaru odebereme 250 ml, přidáme 200 ml vody a přivedeme k varu. |
3 | Přidáme připravenou zeleninu, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne. |
4 | 1,5 l vody svaříme v širokém kastrolu s 200 ml octa. Tekutinu přivedeme k varu, zamícháme, aby se v nádobě vytvořil vír. Vejce jedno po druhém vyklepneme těsně nad hladinou, necháme přejít varem, stáhneme plamen a po 4 minutách vejce přeložíme do studené vody. Po ochlazení ostrým nožem odřízneme roztřepené kraje bílků a takto upravená vejce prozatím uložíme do teplé slané vody. |
5 | Uvařenou zeleninu i se zbytkem vývaru, ve kterém se vařila, rozdělíme do talířů nebo do misek, do každé porce vložíme ztracené vejce, vše zalijeme horkým hovězím vývarem a ihned podáváme. |
6 |
|
7 | Minutkový hovězí vývar [50236]: |
8 | Přední libové hovězí maso umeleme na masovém strojku a vložíme do většího kastrolu. Přidáme omyté krky a křídla a pokrájené kuřecí žaludky. Kořenovou zeleninu oloupeme a spolu s pórkem nakrájíme na větší kusy. Neloupanou cibuli přepůlíme. Bílky částečně rozšleháme v trošce vody. Připravenou zeleninu přidáme k masu, vše zalijeme vodou osolíme, opepříme, přilijeme bílky, promícháme a za stálého míchání rychle přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme na mírném ohni. Po 30 minutách přecedíme přes ubrousek nebo hustý cedník a podáváme. |
Poznámka
Další obměny polévek s minutkovým hovězím vývarem: Croute au pot: vložka vařená zelenina a na sádle opečené krajíčky chleba Italienne: vložka nakrájené špagety a špenátová sedlina Julienne: vložka na jemné nudličky nakrájená vařená zelenina Mac Donald: vložka sedlina s mozečkem a na kostky nakrájená salátová okurka Mégère: vložka bramborové nočky a vařený hlávkový salát nakrájený na proužky Mercédes: vložka na proužky nakrájené vařené červené papriky a vařené kohoutí hřebínky Mikado: vložka spařená, oloupaná, vymačkaná vařená rajčata a nakrájené vařené drůbeží maso Desglinac: vložka vaječná sedlina a sekaná kerblíková nať Dubarry: vložka vařené růžičky květáku a květáková sedlina Gauloise: vložka vařené kohoutí hřebínky, krájená šunka a těsně před podáváním do porce vložený syrový žloutek Joinvile: vložka na kostičky nakrájené vaječné sedliny – žlutá, špenátová a rajčatová