Chodská horalská polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodská horalská polévka
Chodská horalská polévka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51312 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
200 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
160 g | Houby čerstvé |
1 polévková lžíce | Kerblík |
1 kávová lžička | Kmín celý |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
9 dl | Voda pitná |
1,5 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 98,8mg |
Draslík | 605,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kerblík, Kmín celý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodská horalská polévka postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory a nakrájíme je na kostky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. |
2 | Houby a brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a pomalu vaříme doměkka přibližně 20 minut. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo na kterém osmažíme dozlatova cibuli. Posypeme ji moukou a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme 10 minut před dovařením do vroucí polévky. V hrnečku si v zakysané smetaně rozkvedláme vejce. Omyjeme kerblík a drobně ho pokrájíme. Před dovařením polévky zamícháme smetanu s vejcem, přidáme kerblík, dochutíme solí, vaříme jen 1 minutu a podáváme. |
Poznámka
Místo čerstvých hub můžeme použít houby sušené (4-5 lžic), které si předem namočíme do studené vody.