Křehký jahodový koláč s likérem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký jahodový koláč s likérem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 52147 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Džem meruňkový |
1 polévková lžíce | Džus pomerančový |
250 g | Jahody zahradní |
165 ml | Jogurt nízkotučný |
2 polévková lžíce | Likér Cointreau |
400 g | Linecké (křehké) těsto |
1 kávová lžička | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
250 g | Sýr Ricotta |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 kávová lžička | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 17,2mg |
Draslík | 148,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Džus pomerančový, Jahody zahradní, Jogurt nízkotučný, Pomerančová kůra, Sýr Ricotta, Vaječný bílek slepičí, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem meruňkový, Likér Cointreau, Linecké (křehké) těsto, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký jahodový koláč s likérem postup přípravy receptu:
1 | Balíček hotového lineckého těsta rozválíme na placku o průměru cca 28 cm, nastrouháme pomerančovou kůru a odstopkujeme a rozpůlíme jahody. |
2 | Do olejem vymazané koláčové formy o průměru 20 cm vložíme těstovou placku, ořízneme okraje, dno propícháme vidličkou a formu vložíme do trouby, předehřáté na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180°C a dále pečeme 10-15 minut. Když korpus získá zlatavou barvu, vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout a pak opatrně vyklopíme. |
3 | Mezitím připravíme náplň. V mixéru dohladka umixujeme sýr ricotta s jogurtem, cukrem a pomerančovou kůrou a umixovanou směs dáme do mísy. V rendlíku smícháme pomerančový džus se lžící likéru Cointreau, přidáme želatinu a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni. Když želatina zhoustne, necháme ji 5 minut vychladnout a pak ji vmícháme do sýrové směsi. Dále ušleháme bílkový sníh, lehce ho smícháme se sýrovou směsí, kterou pak naplníme připravený upečený korpus. Na uhlazený povrch náplně navrstvíme půlky jahod. |
4 | Nakonec připravíme polevu. V malém rendlíku smícháme džem se lžící likéru Cointreau a za mírného zahřívání směs mícháme. Když se džem rozpustí, necháme polevu vychladnout a pak s ní potřeme jahody na koláči. |
5 | Hotový koláč vložíme do chladničky, necháme ztuhnout, pak ho naporcujeme a servírujeme. |