Studená slepice po australsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studená slepice po australsku
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 53333 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
4 ks | Hřebíček |
2 polévková lžíce | Kečup |
250 ml | Majonéza |
2 ks | Mrkev kořen |
2 ks | Paprika červená |
2 ks | Paprika zelená |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Salát hlávkový |
1 kg | Slepice |
2 kávová lžička | Sůl |
0,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 185,0mg |
Draslík | 879,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,3mg |
Vitamín E | 8,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hřebíček, Majonéza, Paprika červená, Paprika zelená, Pepř černý celý, Rajčata, Slepice, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Mrkev kořen, Salát hlávkový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studená slepice po australsku postup přípravy receptu:
1 | Svaříme 0,5 l vody se solí, citronovou šťávou, neoloupanou cibulí překrojenou napůl, pepřem, hřebíčkem a cukrem. Vzniklou marinádu necháme vychladnout. |
2 | Do mísy vložíme na čtvrtky nakrájenou a konců křídel zbavenou slepici, přelijeme ji marinádou, přiklopíme a necháme v chladničce 24 hodin marinovat. |
3 | Druhý den marinádu přecedíme, přidáme zbylou vodu a ve větším hrnci přivedeme k varu. Do vroucí marinády vložíme čtvrtky slepice a asi hodinu vaříme doměkka. Ještě teplou ji vykostíme, maso necháme vychladnout a nakrájíme na plátky. |
4 | Mezitím na proužky nakrájíme mrkev, malé červené a zelené papriky a rajčata na plátky. Dále promícháme majonézu s kečupem a menší opranou hlávku salátu rozdělíme na listy. |
5 | Na velkou mísu rozložíme salátové listy, na ně naklademe plátky masa, obložíme zeleninou, vše přelijeme ochucenou majonézou a podáváme. |
Poznámka
Podáváme s bílým pečivem. Vývar přecedíme, necháme vychladnout a uschováme v mrazničce na přípravu polévky nebo na podlévání.