Velikonoční beránek pro celiaky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční beránek pro celiaky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55527 |
Ingredience
250 g | Cukr moučkový |
10 g | Hrozinky |
1 ks | Kypřící prášek bezlepkový |
10 g | Mandle |
100 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka bezlepková |
10 g | Ořechy vlašské |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Voda pitná |
Na vymazání formy | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Strouhanka bezlepková |
Citrónová poleva | |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
150 g | Cukr moučkový |
2 ks | Hřebíček |
0,5 kávová lžička | Kakao |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 105g |
---|---|
Cholesterol | 169,0mg |
Draslík | 74,7mg |
Vláknina | 761,3mg |
Vitamín A | 142,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Mandle, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Hřebíček, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Máslo čerstvé, Mouka bezlepková, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Strouhanka bezlepková, Kakao mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek bezlepkový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční beránek pro celiaky postup přípravy receptu:
1 | Loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky. Hrozinky v sítu omyjeme a necháme okapat. |
2 | V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pomalu, za stálého míchání, budeme přilévat 5 dl až 1 dl horké vody. Přilijeme rozpuštěné máslo a sladkou smetanu. Poté přes síto budeme za stálého míchání přisypávat bezlepkovou mouku s bezlepkovovým práškem do pečiva. Směs promícháme a ještě přidáme hrozinky a mandle s ořechy. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta. |
3 | Formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou jemnou strouhankou. Těsto nalijeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 180°C-190°C péct. Pečeme dozlatova asi 40 minut. |
4 | Upečeného beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout. |
5 | Připravíme citrónovou polevu: v misce smícháme 1 bílek se 150 g prosátého moučkového cukru a citrónovou šťávu. Vychladlého beránka polijeme polevou, čumáček zabarvíme kakaem a oči vytvoříme hřebíčky. |