Humří krokety - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Humří krokety
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56319 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Humří krokety | |
---|---|
500 g | Bešamel |
1 ks | Citrony |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Salát hlávkový |
120 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
300 g | Žampiony čerstvé |
Studený vařený humr [56304] | |
500 g | Humr |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 650,4mg |
Draslík | 916,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,8mg |
Vitamín E | 6,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bešamel, Citrony, Olej rostlinný, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Žampiony čerstvé, Humr, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Salát hlávkový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Humří krokety postup přípravy receptu:
1 | Očištěné žampiony nakrájené na kostičky osmahneme na másle. Asi po deseti minutách přidáme bešamel, na kostičky pokrájené vařené humří maso, osolíme, opepříme, směs za stálého míchání silně zahřejeme, ihned odstavíme a vmícháme žloutky. |
2 | Hmotu urovnáme na plech, opatrně vyložený pečícím papírem asi v dvoucentimetrové vrstvě a dáme do ledničky vychladit. |
3 | Poté směs krájíme na obdélníky, které obalujeme ve vejci a strouhance, smažíme ve vyšší vrstvě oleje. |
4 | Podáváme na salátových listech, obložené citronem, nakrájeným na dílky. |
5 | Studený vařený humr [56304]: |
6 | Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem. |
7 | Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven. |
8 | Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření). |
9 | Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně ho dáme chladit do ledničky. |
10 | Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře. |
11 | Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože. |
12 | Používáme vždy jen živé humry. |
Poznámka
Servírujeme teplé.