Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56454 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Cukr skořicový |
20 g | Cukr vanilka |
200 g | Jáhly - loupané proso |
4 polévková lžíce | Med včelí |
500 g | Meruňky |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
100 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
8 ks | Vejce slepičí |
3 dl | Voda pitná |
Na vymazaní zapékací mísy | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na dohotovení | |
2 polévková lžíce | Med včelí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 97g |
---|---|
Cholesterol | 511,9mg |
Draslík | 705,7mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,0mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 406,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Jáhly - loupané proso, Med včelí, Meruňky, Ořechy vlašské, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Med včelí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Cukr vanilka, Mléko plnotučné, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Jáhly vsypeme do síta, propláchneme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme jáhly do vhodného hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 8-10 minut. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme, na mírném ohni povaříme dalších 10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout. |
2 | Žloutky v misce smícháme s vanilkovým cukrem, medem, skořicovým a krupicovým cukrem na světlou pěnu. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlých jáhel a promícháme. |
3 | Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme moukou a roztáhneme do ní půlku připravené jáhlové směsi. Na směs naskládáme půlky vypeckovaných meruněk a rozložíme na ně zbylou jáhlovou směs. Povrch posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněnou zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při teplotě 180°C. Poté vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh. Vytáhneme po 30 minutách zapékací mísu z trouby. Rychle na povrch rozložíme ušlehaný tuhý sníh a ihned opět vrátíme do horké trouby. Pokračujeme v pečení, při stejně teplotě dalších 10-15 minut. |
4 | Po upečení vytáhneme zapékací misu z trouby, nákyp necháme mírně vychladnout a odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře. Každou porci pokapeme medem a podáváme. |
Poznámka
Takto připravený nákyp podávám teplý, ale také dobře chutná studený.
Krasny vecer,,,dnes jsem ho delala,,doporucuji kazdemu...cela rodina si pochutnala!! Jen misto orechu jsem dala platky mandli!