Uzbecká šavlja se sušenými meruňkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Uzbecká šavlja se sušenými meruňkami
Uzbecká šavlja se sušenými meruňkami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57154 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
3 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 g | Meruňky sušené |
300 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
3 ks | Rajčata |
600 g | Rýže loupaná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1100 ml | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 182g |
---|---|
Cholesterol | 26,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,5mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Meruňky sušené, Paprika mletá sladká, Pažitka, Pepř černý celý, Rajčata, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Uzbecká šavlja se sušenými meruňkami postup přípravy receptu:
1 | Nejprve do 500 ml vlažné vody namočíme opláchnuté sušené meruňky. Po 20 minutách je scedíme a překrájíme na poloviny. Na silná kolečka nakrájíme cibuli, na kolečka mrkev, na čtvrtky rajčata a nasekáme pažitku. |
2 | V kastrolu na rozpuštěném másle opečeme cibuli s mrkví, ke směsi přidáme rajčata, pažitku, sůl, sladkou papriku, celý pepř a zalijeme 600 ml horké vody. Uvedeme do varu a přidáme překrájené meruňky. Přisypeme rýži, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Během dušení šavlju 2x promícháme dřevěnou vařečkou. Jestliže se voda vyvaří dřív, než jsou všechny součásti měkké, můžeme dolít trochu vařící vody. |
3 | Hotovou šavlju necháme ještě pod pokličkou 15 minut dojít, pak ji servírujeme přelitou zakysanou smetanou. |
Poznámka
V době určené na vaření není započítáno 15 minut, kdy necháváme pokrm „dojít“.