Plněná kachna po dněpropetrovsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněná kachna po dněpropetrovsku
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57176 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
50 g | Houby sušené |
1 ks | Kachna domácí |
170 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
100 g | Špagety, Makarony |
3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
500 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 177,5mg |
Draslík | 716,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,6mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 56,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Špagety, Makarony, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kachna domácí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Plněná kachna po dněpropetrovsku postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou mladou kachnu o váze cca 1500 g opatrně vykostíme, vcelku ponecháme pouze křídla a stehna, vnitřek osolíme a opepříme a v přikryté míse ji vložíme na půl hodiny do chladničky. |
2 | Mezitím připravíme nádivku a omáčku. Propláchnuté sušené houby uvaříme doměkka, nakrájíme na tenké nudličky a spolu s nadrobno nasekanou cibulí osmahneme na 30 g másla. V houbovém vývaru uvaříme makarony, scedíme je, vývar odložíme a makarony smícháme s houbovou směsí, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, rozšlehané vejce a důkladně zamícháme. |
3 | Potom na pánvi rozpustíme 40 g másla, zaprášíme 40 g mouky a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání do ní po malých dávkách přiléváme houbový vývar, ve kterém se vařily makarony, a důkladně provaříme. |
4 | Kachnu vyndáme z lednice, na vále ji rozložíme a navrstvíme nádivku. Kachnu pak uzavřeme a ovážeme potravinářským motouzem tak, aby křídla a stehna byla připevněna k trupu. |
5 | Kachnu pak nejprve ze všech stran opečeme v pekáči na 100 g másla, potom ji zalijeme omáčkou, přikryjeme a ve středně vyhřáté troubě ji asi hodinu dusíme. Těsně před koncem dušení kachnu přelijeme zakysanou smetanou a přidáme bobkový list. |
6 | Hotovou kachnu vyjmeme z pekáče a rozporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a tělíčko rozdělíme na 4 díly. Z omáčky odstraníme bobkový list a dobře ji rozmícháme. |
7 | Na porci připadne stehno nebo křídlo a čtvrtina tělíčka s nádivkou, servírujeme přelité omáčkou. |