Telecí řízky s kořenovou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí řízky s kořenovou zeleninou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 57523 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
250 ml | Hovězí vývar základní |
30 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
2 ks | Nové koření celé |
0,5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
30 ml | Olej rostlinný |
2 špetka | Pepř černý mletý |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
600 g | Telecí kýta |
150 g | Zelenina kořenová |
1 ks | Cibule |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 194,8mg |
Draslík | 629,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Olej rostlinný, Sůl, Telecí kýta, Cibule mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí řízky s kořenovou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, okořeníme a obalíme v mouce. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. |
2 | Řízky z obou stran osmažíme na másle s olejem, přimícháme cibuli, zeleninu a smažíme dozlatova. Poté přidáme bobkový list, nové koření, zalijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké. |
3 | Udušené maso vyjmeme, do šťávy zašleháme smetanu, v níž jsme rozmíchali lžíci mouky a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Hotovou omáčku přecedíme, ochutíme cukrem, octem. |
4 | Řízky podáváme přelité omáčkou. |