Vaječný třený knedlík z Litic - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vaječný třený knedlík z Litic
Vaječný třený knedlík z Litic
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58192 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 ks | Vejce slepičí |
4 ks | Žemle tuková |
Na vál | |
3 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Na potření | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Na vaření | |
1 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 2g |
Draslík | 137,8mg |
Vláknina | 333,0mg |
Vitamín A | 640,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 868,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Žemle tuková, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vaječný třený knedlík z Litic postup přípravy receptu:
1 | Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na 50 g másla osmažíme dozlatova. |
2 | Do větší mísy nakrájíme změklé máslo (100 g), které utřeme se 2 špetkami soli. Postupně zašleháme 2 žloutky, poté 6 vajec a 6 lžic polohrubé mouky. Vždy zašleháme vejce, poté mouku a takto střídáme. Nakonec přimícháme pokrájené žemle. Těsto důkladně prohněteme a dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, z každé vytvarujeme šišku o průměru přibližně 8 cm. |
3 | Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 1 lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní knedlíky, zmírníme teplotu a vaříme 30 minut. Opatrně je otočíme a vaříme dalších 30 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, horké potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky. Knedlíky podáváme jako přílohu. |