Recept

Lehký velikonoční mazanec ze špaldové mouky

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 63638

Ingredience

Kvásek
2 špetka Cukr třtinový
22 g Droždí
100 ml Mléko polotučné
Ostatní suroviny na těsto
80 g Cukr třtinový
40 g Hrozinky
200 ml Mléko polotučné
340 g Mouka špaldová
5 polévková lžíce Olej kokosový
5 polévková lžíce Ořechy vlašské
1 špetka Sůl
1 ks Vanilkový lusk
Na pomoučení válu, posypání a potření těsta
2 polévková lžíce Mouka špaldová
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 252 kcal
Kilojoule 1 053kJ
9% Sacharidy 33 g
15% Tuky 11 g
5% Sodík 95 mg
10% Bílkoviny 6 g

Lehký velikonoční mazanec ze špaldové mouky postup přípravy receptu:

1

Připravíme si nejdříve kvásek: do misky s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 špetky třtinového cukru a necháme kvasnice nakynout (asi 10 minut.

2

Do mísy dáme hladkou špaldovou mouku, třtinový cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a zrníčka seškrábneme do mouky. Přidáme kvásek, zbytek vlahého mléka, kokosový vlažný olej a směs promícháme. Poté těsto důkladně vypracujeme, mělo by být vláčné a nelepit se. Poprášíme ho troškou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout minimálně 45 minut.

3

Připravíme si omyté hrozinky, které necháme v sítu okapat. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.

4

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 2 díly. Každý díl těsta rukama zlehka roztáhneme na větší, silnější placku. Každou posypeme hrozinkami a ořechy. Poté každý díl těsta zavineme a uhněteme z nich malé, kulaté bochánky. Položíme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a necháme je znovu minimálně 30 minut znovu vykynout.

5

Troubu si předehřejeme na 200°C. Do středu vykynutých bochánků uděláme nožem malý křížek, bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme je do středu předehřáté trouy. Pečeme je 10 minut při 200°C, pak teplotu snížíme na 160°C, bochánky překryjeme pečícím papírem (aby se nepřipalovaly). Pečeme pomalu dalších 40-45 minut dozlatova až zlatohněda.

6

Velikonoční mazance krájíme až po úplném vychladnutí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept