Pravé vanilkové marshmallows - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pravé vanilkové marshmallows
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63948 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
390 g | Cukr krupice |
110 g | Cukr moučkový |
155 g | Kukuřičný sirup |
0,3 kávová lžička | Sůl |
70 g | Vaječný bílek slepičí |
30 g | Vanilková pasta |
235 ml | Voda pitná |
20 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 12,7mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřičný sirup, Vanilková pasta nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pravé vanilkové marshmallows postup přípravy receptu:
1 | Alobalem, nebo potravinářskou folií vyložíme pekáč o rozměrech 23 x 23 cm. Postříkáme olejem ve spreji. |
2 | Bílky pokojové teploty ze dvou velkých vajec vlijeme do mísy robotu s nasazenou šlehací metlou. |
3 | Nalijeme 120 ml studené vody do misky, přidáme neochucenou práškovou želatinu, promícháme a necháme želatinu nabobtnat, ideálně by se všechna voda měla vstřebat. |
4 | Do středně velkého rendlíku s těžkým dnem nalijeme 115 ml vody, přidáme krupicový cukr, sůl a světlý kukuřičný sirup. Mícháme na středně velkém ohni, dokud není cukr rozpuštěný. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů, do rendlíku vložíme cukrářský teploměr. Bez míchání sirup zahřejeme na 127 °C, to bude trvat 10 -15 minut. Mezitím v mikrovlnné troubě zahřejeme želatinu ( asi 20 vteřin ), aby byla tekutá. Když sirup dosáhne teploty 118 °C, začínáme šlehat bílky v robotu střední rychlostí. Sníh z bílků musí být dostatečně pevný a mělo by z něj být možné vytahovat špičky asi ve chvíli, kdy sirup dosáhne 127 °C. |
5 | Odstavíme rendlík a tekutou želatinu opatrně vešleháme do sirupu. Ze směsi bude odcházet pára a bude bublat, pozor na opaření! Nemá-li náš rendlík hubičku, přelijeme sirup do do nádoby, která ji má, aby se snadněji přeléval do mísy robotu. Zpomalíme rychlost šlehání na nízkou a za chodu horký cukerný roztok pomalu přiléváme do sněhu z bílků. Naléváme, pokud možno, k okraji mísy, aby ho metla nezachytila a aby se nerozstříkl. Když je všechen sirup v míse, zvyšujeme postupně rychlost šlehání až na středně velkou rychlost. Šleháme, dokud není hmota velmi hustá, neprůhledná a lesklá. Doba šlehání závisí na typu šlehače, asi 8 - 10 minut. Když metlu zdvihneme, hmota by z ní měla pomalu stékat v podobě silné stuhy. Nyní přidáme vanilkovou pastu a dalších 20 vteřin šleháme. |
6 | Nalijeme hmotu do pekáče, urovnáme ji do stejnoměrné vrstvy a necháme při pokojové teplotě zcela ztuhnout, to trvá zhruba 8 hodin. |
7 | Povrch marshmallow a pracovní plochu poprášíme moučkovým cukrem, blok hmoty marshmallow vyklopíme poprášenou stranou dospod na pracovní plochu a odstraníme potravinářskou folii nebo alobal. Poprášíme velký kuchařský nůž moučkovým cukrem a nakrájíme hmotu na dlouhé a tenké pruhy. Občas musíme nůž očistit a znovu poprášit, jinak se na něj může hmota lepit. Rozdělíme pruhy na čtverečky, obalíme je moučkovým cukrem, aby se neslepily. Takto jsme vyrobili asi 615 gramů vanilkových marshmallows, které v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě vydrží až 14 dní. |
Poznámka
Vanilkovou pastu můžeme nahradit jinou příchutí, místo vanilkové pasty přidáme 1 - 2 lžičky zvolené příchuti.