Bonbony Pâte de Fruit jahodovomátové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bonbony Pâte de Fruit jahodovomátové
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63963 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
15 ml | Citronová šťáva |
750 g | Cukr krupice |
900 g | Jahody zahradní |
100 g | Kukuřičný sirup |
0,5 kávová lžička | Kyselina citronová |
25 ks | Máta |
15 g | Pektin |
1 kávová lžička | Vápenná voda |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 143g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 472,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 102,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Jahody zahradní, Máta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřičný sirup, Kyselina citronová, Pektin, Vápenná voda nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bonbony Pâte de Fruit jahodovomátové postup přípravy receptu:
1 | Do mrazničky dáme chladit talířek. |
2 | Olejem ve spreji vystříkáme pekáč o rozměrech 20 x 20 cm a vyložíme ho potravinářskou folií, kterou zatlačíme do rohů a necháme ji přečnívat přes okraj. |
3 | Čerstvé jahody omyjeme a odstraníme z nich kalichy, rozmixujeme asi 25 mátových lístků nadrobno, do mixéru přidáme jahody a důkladně rozmixujeme. |
4 | Protlak procedíme, tím odstraníme semena a kousky mátových lístků. Odvážíme 500 gramů protlaku, zbytek odložíme a použijeme jinak. |
5 | Do misky dáme 50 gramů krupicového cukru, 15 gramů citrusového pektinu ( viz poznámka )a smícháme. Vápennou vodu, kukuřičný sirup, citronovou šťávu a zbývající cukr si připravíme tak, abychom je měli po ruce. |
6 | Nalijeme jahodový protlak do velkého rendlíku, vmícháme vápennou vodu a přivedeme k varu na středně velkém ohni. Když začne protlak vřít, na povrch nasypeme směs cukru s pektinem, zamícháme a znovu přivedeme k varu. Přidáme zbývajících 500 gramů krupicového cukru ve čtyřech dávkách, vešleháme ho do protlaku a vždy před přidáním další dávky necháme sirup přijít k varu. Občas protlak seškrábneme ze dna, aby se nepřipálil. |
7 | Když zapracujeme poslední dávku cukru, přilijeme kukuřičný sirup a necháme směs znovu přijít k mírnému varu, stále šleháme a oddělujeme ode dna rendlíku. Hmota musí být viskózní, hustá, s velkými, pomalu praskajícími bublinami. Když vaříme a mícháme 5 minut, vyjmeme z mrazničky talířek a lžíci hmoty na něj naneseme. Minutu necháme tuhnout a zkontrolujeme konzistenci. Hmota musí být ještě měkká a žvýkavá, přitom ale dostatečně pevná na to, aby ji bylo možné sloupnout z talířku. Pokud je příliš lepkavá, nebo řídká, vaříme ještě 2 - 3 minuty, pak znovu zkontrolujeme konzistenci na talířku. Celková doba vaření po přidání poslední dávky cukru by neměla být delší než 5 - 10 minut. Když je konzistence v pořádku ( jahodový protlak správně želíruje ), odstavíme rendlík a přidáme do hmoty citronovou šťávu. Asi 30 vteřin šleháme a pak hmotu nalijeme do připraveného pekáče s potravinářskou folií, urovnáme do stejnoměrné vrstvy. Necháme ztuhnout asi dvě hodiny při pokojové teplotě, nebo 30 minut v chladničce. Vyklopíme ztuhlou hmotu a nakrájíme ji na požadované tvary nožem, nebo vykrajovacími formičkami namočenými do vody, aby se na ně hmota nelepila. Tímto postupem jsme získali asi 680 gramů bonbonů. |
8 | Do misky vsypeme krupicový cukr na obalování ( 200 g )a smícháme ho s půl lžičkou kyseliny citronové. ( kyselina není nutná, ale dodá bonbonům příjemnou nakyslou chuť ). Bonbony ve směsi zcela obalíme. Nechceme-li je podávat ihned, bude je před podáváním třeba znovu obalit. |
9 | V uzavřené vzduchotěsné nádobě nám při pokojové teplotě bonbony vydrží až 14 dní. |
Poznámka
Práškový pektin reaguje s vápníkem, proto je třeba přidat trochu vápenné vody. Vápennou vodu připravíme podle návodu na obalu smícháním půl lžičky vápníku přibaleného k pektinu se 120 ml vody. Do naší bonbonové hmoty přidáme jednu lžičku vápenné vody, zbylá voda se může uchovávat v chladničce i několik měsíců. Recept můžeme obměňovat třeba tím, že mátu nahradíme bazalkou. Můžeme bylinky také zcela vynechat a bonbony budou mít čistě jahodovou chuť. Stejným postupem můžeme vyrobit bonbony i z jiných druhů ovoce, například z broskví, manga, meruněk.