Cuketová polévka s marinovanou hlívou ústřičnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cuketová polévka s marinovanou hlívou ústřičnou
Cuketová polévka s marinovanou hlívou ústřičnou
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63997 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
Na polévku | |
---|---|
1 ks | Cibule lahůdková |
350 g | Cuketa |
1 polévková lžíce | Olej sezamový |
2 špetka | Pepř cayenský |
4 polévková lžíce | Pórek |
1 kávová lžička | Sirup javorový |
1 polévková lžíce | Sójová pasta Miso |
2 špetka | Sůl mořská |
250 ml | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Na ozdobu polévky | |
160 g | Hlíva ústřičná |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Pórek |
Marináda na hlívu | |
1 špetka | Chilli koření mleté |
2 špetka | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
1 polévková lžíce | Omáčka sójová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 586,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 476,3mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cuketa, Olej sezamový, Pepř cayenský, Sirup javorový, Sójová pasta Miso, Voda pitná, Zázvor mletý, Chilli koření mleté, Kmín drcený, Olej sezamový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Pórek, Sůl mořská, Hlíva ústřičná, Petržel - nať, Pórek, Omáčka sójová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cuketová polévka s marinovanou hlívou ústřičnou postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou a omytou hlívu ústřičnou pokrájíme na tenké nudličky. Připravíme si marinádu na hlívu: do mísy dáme sójovou omáčku, sezamový olej, špetku chilli, 2 špetky drceného kmínu, vše promícháme, vložíme do ní pokrájenou hlívu, promícháme ji s marinádou tak, aby houby byly celé obalené marinádou. Necháme je marinovat 30 minut. |
2 | Mezitím si omytou cuketu pokrájíme na kostičky. Lahůdkovou cibuli a mladý pórek pokrájíme nadrobno, z pórku si odložíme 2 lžíce na ozdobu. Do mixéru dáme cuketu, cibuli, pórek, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžičku javorového sirupu, sůl, pepř, lžíci miso a vodu. Vše rozmixujeme na polohusté pyré. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme nadrobno. |
3 | Polévku nalijeme do misek, ozdobíme petrželovou natí, marinovanou hlívou a servírujeme. |
Poznámka
Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, určitého druhu obilí a soli. Miso pasta pochází z Japonska a u nás se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Enzymy pasty pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.