Kolik vajec umíš,…
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Kolik vajec umíš,…

Obrázek

Vajíčka jsou základní surovinou pro mnoho sladkých i slaných jídel, můžeme je jíst k snídani, obědu, večeři i svačině. Vejce lze připravit na mnoho způsobů, tak proč zůstávat jen u těch míchaných, případně vařených natvrdo? Ukážeme vám, jak vykouzlit vejce sázené nebo třeba zastřené.

Dávno jsou pryč doby, kdy nás všichni varovali před neblahým vlivem vajec na hladinu cholesterolu v krvi. Dnes už se ví, že když to s konzumací vajec nepřeháníte, nemusíte mít z neblahých následků strach. Naopak, vajíčka jsou doporučována jako zdroj kvalitních bílkovin a dokonce obsahují fosfolipidy a kyselinu linolovou, které hladinu cholesterolu vyrovnávají. Vaječný žloutek obsahuje biotin, vitaminy skupiny B (především B12) a vitaminy A a E.

Obrázek

Vejce naměkko

Vejce naměkko se servírují ve stojánku a vydlabávají se lžičkou. Připravíte je tak, že vejce vložíte do vroucí vody, snížíte plamen a vaříte 4 až 5 minut. Potom je třeba je ihned slít, ostrým nožem seříznout špičku, osolit, opepřit a podávat.

Obrázek

Vejce nahniličko

Příprava je velmi podobná jako u vajec naměkko – v kastrůlku přivedeme vodu k varu, stáhneme plamen, vložíme vejce a vaříme tentokrát 7 až 8 minut. Potom vajíčka slijeme, ponoříme na pár minut do ledové vody, aby se zchladila, a opatrně oloupeme a podáváme.

Obrázek

Vejce natvrdo

Přivedeme vodu k varu a vložíme do ní vajíčka, nejlepší je ponořit je do vody na lžíci, aby se nerozbila nárazem na dno. Vaříme 10 minut, potom vodu vylijeme a vajíčka zchladíme v ledové vodě. Oloupeme a podáváme.

Existuje ještě jiný způsob přípravy vajec natvrdo. Vajíčka vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou vodou tak, aby je hladina převyšovala alespoň o 2 cm. Na mírném plameni přivedeme k varu, vaříme 1 minutu a potom plotýnku vypneme, kastrůlek přiklopíme pokličkou a necháme stát 12 minut. Potom vajíčka zchladíme a oloupeme.

Obrázek

Sázená vejce

Sázená vejce, jinak též volská oka, se připravují na pánvi, žloutek by měl být mírně tekutý a ideálně uprostřed bílku, který má též v ideálním případě tvar kruhu či elipsy. Postup je následující: pánev (nejlépe s nepřilnavou vrstvou) vytřeme trochou oleje a dobře rozehřejeme. Opatrně do ní vyklepneme vajíčka, osolíme je a opepříme. Smažíme, dokud bílek není zcela ztuhlý a žloutek na povrchu pevný, ale uvnitř tekutý. Neobracíme. Hotová volská oka ihned servírujeme.

Obrázek

Pošírovaná vejce

Pošírovaná, zastřená nebo také ztracená vejce jsou považována za takový kuchařský majstrštyk, je totiž třeba ohlídat mnoho věcí – teplotu vody, dobu pošírování, množství octa… V kastrůlku si ohřejeme vodu, měla by být těsně pod bodem varu, ale nevařit se. Do vody přidáme asi lžíci octa a špetku soli. Vejce si rozklepneme do mističky, kterou si připravíme k ruce, vodu v kastrůlku rozvíříme a doprostřed víru opatrně vylijeme vejce. Vír se vytváří proto, aby bílek obalil žloutek a vytvořil kompaktní tvar výsledného pokrmu. Vejce pošírujeme 5 až 7 minut, dbáme na to, aby voda nezačala bublat. Poté vajíčko vyjmeme děrovanou naběračkou a ihned podáváme. Bílek by měl být ztuhlý a po jeho rozkrojení nebo roztržení by měl volně vytéct tekutý, ale teplý žloutek.

Obrázek

Míchaná vejce

Tohle je naprostá klasika, je to energeticky bohatá snídaně, ale také nouzový oběd v případech, kdy doma „nic nemáme“. Libovolný počet vajec rozklepneme do misky a rozšleháme metličkou, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej nebo kousek másla či sádla, vlijeme vajíčka a ihned promícháme. Až vajíčka ztuhnou, vypneme plotýnku a můžeme podávat. Pokud chceme mít míchaná vajíčka krémovější, vmícháme do nich před podáváním kousek másla.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist