Co je to masopust?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Co je to masopust?

Obrázek

Masopust či obecně karneval je období večírků a her, které se šíří po celém světě! Jeho fenoménem je, že v podobě, v jaké ho známe, se pořádá již několik set let a nic nenasvědčuje tomu, že by masopustní tradice byly zapomenuty

Co je to masopust?

Masopust je samozřejmě časem zimních her a maškarních bálů, který nastává po svátku Tří králů a potrvá až do úterý před Popeleční středou. Poslední dny před půstem jsou obdobím nejintenzivnějších a nejhlasitějších událostí. Slovo karneval je výpůjčkou z italského carnevale, což znamená rozloučení s masem. V této šťastné době tedy na stolech dominují masová jídla a sladké občerstvení. Lidé jich chtějí sníst co nejvíce, aby jim v postní době nechyběly.

Ve srovnání s hrami pořádanými dříve vypadá současný český masopust spíše bledě. V minulosti se během celého masopustu všichni vzájemně navštěvovali a hodovali až do svítání. Nejoblíbenější zábavou byla jízda na saních, tedy jízda na saních tažených koňmi. V té době lidé cestovali do všech blízkých panství, jedli a pili v každém z nich. Jízda na saních by mohla trvat i několik dní s přestávkami na krátký spánek a regeneraci.

Masopustní recepty

Masopustové recepty mají mnoho chutných věcí. Vždyť je to jedno z nejchutnějších období v roce. Před půstem si můžeme dopřát trochu obžerství. Masopust je příležitostí k přípravě opravdových lahůdek. Připravujeme chutné maso a nadýchané koblihy, bavíme se na mnoha akcích. Karneval znamená čas na zábavu. Připravte cukroví nebo jiné občerstvení, pozvěte hosty a oslavte začátek nového roku. Je potřeba si připravit více zásob - garantujeme, že hosté snědí vše!

Masopustní koblihy

droždí 100 g, cukr 100 g, pšeničná mouka 1 kg, mléko 500 ml, žloutek 6 ks, vejce 1 ks. citronová šťáva 50 ml, citronová kůra 15 g, rum 50 ml, vanilka 1 ks, sůl 1 špetka, máslo 100 g, vepřové sádlo 1500 g

Kroky přípravy:

  1. Příprava kvásku: Droždí rozdrobte se lžící cukru, 20 gramy mouky a 150 ml teplého mléka. Dejte jej na 1 hodinu na teplé místo. Během této doby rozpustíme máslo a necháme vychladnout.

  2. Hnětení těsta: Žloutky vyšleháme s vejcem a zbytkem cukru, mouky a mléka. Přidejte kvásek, citronovou šťávu a kůru, alkohol, nastrouhanou vanilku a špetku soli. Těsto hněteme, dokud není lesklé a nezačne se odlepovat. Přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto znovu prohněteme a dáme na teplé místo.

  3. Po vykynutí tvoříme koblihy, které naplníme marmeládou. Smažíme je na pánvi v rozpáleném tuku přikryté. Hotové koblihy posypeme moučkovým cukrem.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist