Manuál pro pořádání grilovací párty
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Manuál pro pořádání grilovací párty

Obrázek

Uspořádat grilování není složité, ale aby se opravdu vydařilo, je potřeba dodržet několik základních pravidel.

Grilovací párty je možné zorganizovat předem, a nebo jen využít volný čas a večer, trochu zaimprovizovat a uspořádat ji během krátké doby. V obou případech je ale nutné alespoň částečně celou akci naplánovat.

Dlouhodobě plánované grilování

Pokud se rozhodnete uspořádat grilovací párty třeba jako oslavu nějaké výročí nebo setkání s přáteli nějakou dobu předem, budete mít samozřejmě mnohem víc času na přípravy. Pravděpodobnost, že se vše vydaří je v tomto případě velmi vysoká, a když se budete řídit ověřeným manuálem, pak v podstatě stoprocentní.

  • Dva týdny před grilováním si sestavte seznam hostů a pozvěte je. Pozvání můžete udělat telefonicky, moderně e-mailem, nebo pokud chcete být opravdu styloví, pošlete pozvánky poštou.
  • Týden předem zkontrolujte místo a také gril a všechny grilovací pomůcky, potřeby i nádobí, připravte si stoly a židle. Promyslete si, co budete grilovat a sepište potraviny i nápoje, které budete muset nakoupit. Pozvaným, kteří svoji účast ještě nepotvrdili, zavolejte a ověřte si, zda se zúčastní. Pokud párty pořádáte třeba na zahradě a dá se předpokládat, že hluk by mohl vadit sousedům, pak je na akci předem upozorněte nebo je pozvěte. Tím předejdete zbytečným nepříjemnostem.
  • Tři dny před grilováním můžete trvanlivější potraviny a nápoje, případně objednat maso a ryby.
  • Den před akcí se kupují čerstvé potraviny, maso naložíte do marinád, připravíte si omáčky a v uzavřených obalech je uložíte do chladu. Můžete si připravit i saláty.V grilovací den nakoupíte čerstvé pečivo, maximálně 4 hodiny před zahájením nakrájíte zeleninu a přikrytou ji dáte do chladničky. Na místě pro grilování připravíte gril, židle a stoly, případně i dekorace.
  • Hodinu před akcí rozpálíte gril a na stoly připravíte občerstvení.

Pak už nezbývá nic jiného, než začít vítat hosty…

Grilování s přáteli se vydaří vždy…

Grilovací párty s krátkou přípravou

I když se rozhodnete uspořádat večerní grilování třeba v poledne, můžete přichystat párty, která se vydaří. Důležitým předpokladem je, že máte k dispozici funkční gril a místo, kde grilovat. Co grilovat už takový problém není, nabídka v obchodech je dnes velká a trvalá.

Seznam hostů určitě zvládnete velmi rychle, pozvat je a ověřit účast můžete v tomto případě telefonicky. Od jejich počtu se pak odvíjí vše ostatní.

V případě tohoto spontánního grilování nebudete grilovat masa, která potřebují být delší dobu naložená v marinádě. Kupte tedy již připravené grilovací klobásky, kuřecí stehna a křídla. Kuřecí prsa a ryby stačí marinovat kratší dobu v jednoduchých základních marinádách. Zapomenout samozřejmě nesmíte na zeleninu, pečivo a nápoje.

Protože na takové náhlé akce se většinou nezve mnoho hostů, budete mít gril, stoly a židle připravené určitě velmi rychle a nějaké případné nedostatky se v těchto případech přehlížejí.

Vše totiž dokonale zvládnete díky pro takové příležitosti ověřenému menu.

  • Hned po příchodu hostům nabídněte nápoje a drobné občerstvení – například bramborové lupínky s různými omáčkami.
  • Grilovat se budou klobásky, kuřecí křídla a stehna, kuřecí prsa a ryby, případně zelenina nebo špízy. K jejich okamžitému dochucení používejte kořeněné marinády
  • Není potřeba podávat míchané zeleninové saláty. Hlávkový nebo okurkový salát úplně stačí.
  • Na dochucení grilovaných mas by ale na stole měly být alespoň tři druhy hořčice, kečup, tatarská a nějaká bylinková omáčka.
  • Jako moučník může být zmrzlina s čerstvým ovocem.

Obrázek

Vítání a loučení…

Každá grilovací párty začíná příchodem a vítáním hostů. Vítat byste je měli nejlépe nějakým nápojem – nejstylovější je šampaňské nebo víno. Než budou hotová první grilovaná jídla, mělo by být k dispozici drobné občerstvení. Loučení by mělo být příslibem, že se opět setkáte.

Rada na závěr - nepodceňujte počasí!

Jediné, co vám může grilování případně pokazit, je počasí. I v tomto případě ale platí, že kdo je připraven, není překvapen. Mějte tedy v záloze možnost přesunu grilu, stolů i židlí pod nějaký přístřešek, do altánu, na verandu nebo alespoň velký zahradní slunečník – ten se ostatně hodí i v případě slunečného počasí a velkého vedra…

Vše, co potřebujete znát a vědět, aby se vaše grilování opravdu vydařilo, najdete na www.milujigrilovani.cz. Mimo mnoha informací, rad a tipů se tam můžete inspirovat i ve velkém množství receptů, určených speciálně pro grilování.

Obrázek

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist