Květákové placičky a další levné, rychlé a zdravé večeře
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Květákové placičky a další levné, rychlé a zdravé večeře

 

Obrázek

Večeře je téměř každodenní problém, s kterým se potýká mnoho žen a v posledních letech velmi často i mužů. Řešení jsou v postatě tři – můžete vařit, případně ohřívat hotová koupená jídla, nebo si jídlo objednat…

Všichni bychom asi nejraději večeřeli zdravě, chutně, rychle a levně. Taková kombinace je ale možná zřejmě jen v tom případě, že si budete vařit sami doma. Nic proti různým restauracím a dalším podnikům i firmám, které nám jídlo dovezou třeba až domů, ale splnit uvedené čtyři požadavky je možné splnit mimo vlastní kuchyni jen těžko.

Fast food, restaurace, jídlo domů

Jídla v krabičce z různých rychlých občerstvení jsou jedním z řešení večeře. Dnes si můžeme vybírat mezi pizzou, hamburgery, čínskými, vietnamskými a mnoha dalšími jídly v různé kvalitě a cenách. Pokud si ale spočítáte průměrnou cenu a počet večeří za měsíc, moc ekonomický tento způsob není. Restaurací je také víc než dost, jídla jsou v mnoha z nich zdravá i chutná, ale večeřet v restauraci každý den se určitě prodraží.

Poměrně oblíbený je dovoz jídla až do bytu, ale ani taková možnost řešení večeří není určitě nejlepší.  Určitou výjimku tvoří dovoz jídel, pokud se rozhodnete zhubnout a bude vám dovážena krabičková dieta .V současné době jsou firmy, které vám dodají skutečně chutné, kaloricky vyvážené a cenově dostupné jídlo.

Hotovky a jejich ohřívání doma

Hotová jídla se dají koupit v mnoha obchodech i supermarketech. Jsou chlazená v speciálních vakuových obalech, ve sklenicích i mražená. Hotovky v krabičce se objevují i v nabídce některých restaurací. Stejně jako u téměř všech potravin je jejich kvalita i cena různá. Hotovky jsou velmi často jednoduchým řešením obědů a tak jako každodenní večeře také nejsou nejvhodnější.

Zdravá večeře může být chutná, rychlá a levná

Domácí vaření večeří má mnoho výhod. Při správném výběru surovin a přípravě může být rychlé a levné, zároveň často i zdravé a chutné. Některá jídla se dají jíst třeba i dva dny za sebou, například u guláše se do druhého dne většinou chuť i mírně změní a jednou se může servírovat s knedlíkem, druhý den třeba s rýží. Naprosto jednoduché a hlavně zdravé jsou pak večeře v jarním a letním období, kdy je na trhu dostatek čerstvé zeleniny a ovoce – receptů na saláty je víc než dost.

Obrázek

Důvody, proč vařit doma

Chuť a zdraví

Pokud vaříte doma, máte vždy naprosto jasný přehled o tom, z čeho a jak vaříte. Domácí jídlo bude mít přiměřené množství kalorií a obsah tuků, konzervantů i jiných, ne právě zdravých, látek, bude minimální. Významně tak omezíte riziko vzniku mnoha nemocí, kardiovaskulárních chorob, vysokého tlaku a hlavně nadváhy. Doma uvařené jídlo bude mít určitě i mnohem lepší chuť.

Finance a čas

Částka, kterou zaplatíte za jídlo v restauracích nebo z fast foodů bude určitě mnohem vyšší, než částka za potraviny a energie, než když budete vařit doma. Nakoupit můžete cestou z práce a při správném výběru receptu neztratíte mnoho času ani vařením večeře, navíc jeden den můžete uvařit třeba i nějaká jídla na dny další.

Příjemné chvíle

V mnoha zemích je večeře nejdůležitějším jídlem a je navíc i rodinnou událostí, bez které by si ani závěr dne neuměli představit. Večeře, u které se sejde celá rodina určitě posiluje vztahy, v klidu se vyřeší některé problémy a v každém případě je to příjemný závěr dne.

Rodinné večeře mají podle mnoha průzkumů i velmi pozitivní vliv na děti. Ty, které pravidelně večeří s rodiči jsou podle výsledků průzkumů zdravější a spokojenější, mají dokonce i lepší výsledky ve škole a jejich chování v pubertálním věku je také méně rizikovější.

Co bude dnes k večeři?

Tipy na zdravé, chutné, rychlé a levné večeře

Obrázek

Mrkvová polévka  

Polévka je zimní klasika a nemusí to být jen hovězí nebo kuřecí vývar, případně gulášová nebo drštková. Chutná a zdravá je i polévka z mrkve.

Suroviny

  • 350 gramů mrkve
  • 50 gramů šalotky nebo malá cibule
  • 3 deci mléka
  • 1 deci smetany
  • 2,5 deci vody
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • lžíce másla
  • čerstvé bylinky
  • kmín, pepř a sůl

Postup

Mrkev oškrábejte a nakrájejte na tenká kolečka, šalotky nebo malou cibuli oloupejte a rozkrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte máslo, zpěňte na něm šalotky, pak přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji chvíli podusit. Přilijte mléko a pod pokličkou vařte 15 minut. Sběračkou z hrnce odeberte do misky přibližně 1 deci a zbytek v hrnci rozmixujte. Do hrnce se pak nalije odebraná část polévky, přimíchá se pomerančová šťáva a přilije ještě 2,5 deci vody. Polévku okmínujte, opepřete a osolte, přidejte do ní smetanu a nechte ještě krátce provařit.

Servíruje se posypaná na jemno nasekanými bylinkami s čerstvým pečivem.

Květákové placičky

Placičky z květáku jsou jednoduché i rychlé, a když k nim přidáte brambory s rozmarýnem, máte další chutnou večeři.

Suroviny

  • polovina květáku
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 vajíčka
  • 0,5 kilogramu brambor
  • 2 lžíce sádla
  • rozmarýn
  • pepř a sůl
  • olej na smažení

Postup

Brambory důkladně omyjte, neloupané rozkrájejte na osminky a nechte je vařit 10 minut v mírně slané vodě. Potom je scedíte, přendáte do zapékací mísy nebo pekáče, posypete jemně nasekaným rozmarýnem a dochutíte pepřem a solí. Pak je důkladně promícháte se sádlem a dáte na 30 minut péct do trouby, předehřáté na 190° Celsia.

Květák rozdělte na růžičky, opláchněte je důkladně pod studenou a pak je važte 10 minut v mírně osolené vodě. Scezený květák rozmačkejte, přidejte k němu žloutky, strouhanku a pak ještě tuhý sníh z vaječných bílků, který si připravíte předem. Směs dochutíte pepřem a solí a pak z ní vytvoříte malé placičky, které osmažíte do zlatova v pánvi s rozpáleným olejem.

Květákové placičky se servírují s rozmarýnovými bramborami.

Kuřecí kousky s kuskusem

Co je kuskus už dnes ví asi každý. Připravte si ho s kuřecím masem a zeleninou.

Suroviny

  • 300 gramů vařeného kuřecího masa
  • 120 gramů kuskusu
  • 2 deci kuřecího vývaru
  • 1 větší rajské jablíčko
  • 1 paprika
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl
  • čerstvé bylinky

Postup

Kuřecí maso omyjete, necháte uvařit do měkka a nakrájíte ho na kousky. Kuskus přelijete v hrnci horkým vývarem a necháte ho přikrytý 5 minut nabobtnat.

Dvě třetiny kuřecích kousků s nakrájeným rajčetem, olejem a citronovou šťávou pak smícháte s kuskusem v hrnci a směs necháte za stálého míchání prohřát. Vše opepříte, osolíte, rozdělíte na talíře a na vrch dáte zbylé kousky kuřete a posypete jemně nasekanými čerstvými bylinkami. 

TIP: Pokud už máte kuřecí maso uvařené a nemáte k dispozici vývar, použijte kostku bujónu a vodu nebo jiný vývar na polévku.

Kuskus se připravuje snadno, ale vždy je dobré se řídit podle návodu na obalu. Některé druhy kuskusu se pouze přelijí horkým vývarem a nechají nabobtnat, jiné je nutné krátce povařit.

Mnoho dalších možností najdete v našich receptech...

Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist