Afrodiziaka pro zamilované podle filmových hvězd
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Afrodiziaka pro zamilované podle filmových hvězd

Obrázek

Chřest, jahody, čokoláda, ale třeba i celer, rajčata nebo ořechy patří mezi potraviny, kterým se přisuzují afrodiziakální účinky. Kdy jindy si z nich připravit nějakou lahůdku, než na Prvního máje?

Někteří zamilovaní slaví modernějšího Valentýna, jiní tradiční První máj a další využívají obě příležitosti. Je jedno, do které skupiny patříte, lahůdky s afrodiziakálními účinky budou chutnat určitě všem. Máme pro vás tipy, které úspěšně ověřily i filmové hvězdy!

Láska prochází žaludkem a mnoho potravin působí i jako afrodiziakum. Mezi ty ověřené patří chřest, jahody, čokoláda, ale třeba i rajčata, celer nebo ořechy.

Stejně jako láska má mnoho podob i jídlo. Máme kuchyni italskou, francouzskou, mexickou, čínskou, japonskou, orientální a samozřejmě i typicky českou – a všechny mají svá specifika. Mnoho podob má i láska.

Dobré jídlo se od dávných časů objevovalo tam, kde byla láska. Začala to Eva v ráji, když nabídla Adamovi jablko, pak muži začali zvát ženy svých snů na romantické večeře a vrcholem jsou svatební hostiny.

Neměli bychom ale zapomenout ani na „lásku k jídlu“. V ní jsou podle všeho přeborníci především Francouzi a Italové. Kombinace lásky a dobrého jídla je něco jedinečného s velmi pozitivním vlivem na fyzickou kondici i psychiku každého člověka – samozřejmě v tom případě, že miluje a je dobře najedený…

První máj s jídlem podle filmových hvězd

Julia Roberts a Richard Gere – gratinovaní šneci

Příběh populární Pretty Woman asi není potřeba nikomu zvlášť připomínat. Z pohledu stolování a gastronomie je ale ve filmu několik velmi vydařených scén. Tou nejlepší je bezpochyby večeře v luxusní restauraci, kdy Julia Roberts jako v té chvíli ještě velkého světa neznalá Vivian marně hledá správný příbor a ve chvíli, kdy jí vyklouzne šnek vysloví legendární „Svině klouzavý!“. Možná v té chvíli se do ní milionář Edwarde Lewis, kterého hraje Richard Gere, zamiloval… Ať je to jak chce, gratinovaní šneci patří mezi jedinečné lahůdky a recept na jejich přípravu najdete na konci článku.

Horká čokoláda - Juliette Binome a Johnny Depp

Čokoláda je hříšné pokušení a Juliette Binoche jako Vianne Rocher ve filmu Čokoláda vaří opravdu přesvědčivě. Podlehl jí i záhadný cestovatel Roux, jinak také známý pirát z Karibiku Johnny Depp. Po prvním doušku horké mayské čokolády budete cítit příjemný teplý letní vánek, po druhém doušku se vám rozproudí krev v žilách a až šálek dopijete, bude se vám život zdát víc než báječný… O recept na jedinečnou mayskou horkou čokoládu vás také neošidíme.

Meryl Streep - čokoládový dort

Film Nějak se to komplikuje je téměř dokonalou ukázkou kombinace lásky a jídla. Možná to vypadá jednoduše - když vás někdo opustí a nevíte, co s životem, věnujte se alespoň nějakou chvíli dobrému jídlu a hned vám bude na světě veseleji - ale to se nakonec může „nějak zkomplikovat“. Meryl Streep to vyřešila po svém a její dort nakonec v každém probudil ty nejněžnější city… Váš nejlepší čokoládový dort si jistě upečete podle některého z našich receptů.

Obrázek

Báječných filmů s mnoha lahodnými jídly jsme samozřejmě našli mnohem víc, ale myslíme si, že tři uvedené by vám mohli stačit. Kdyby to přeci jen bylo málo, přidejte třeba chřest, případně jahody a další ovoce, připravené v originální soupravě na čokoládové fondue pro zamilované.

Nejlepší recepty pro zamilované

Zde jsou slíbené „filmové“ recepty

Gratinovaní šneci

Jedinečná lahůdka, do které se zcela jistě zamilujete…

Obrázek

Suroviny

  • 250 gramů předvařených šneků v konzervě nebo mražených
  • 25 ulit
  • 2,5 deci bílého vína – ideálně Muškát
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky tymiánu
  • mletý zelený pepř a sůl
  • 2 housky
  • 2 deci mléka
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 lžíce másla
  • 150 gramů bylinkového másla
  • lžíce strouhanky
  • 500 gramů hrubší soli

Postup

Šalotku očistíte a nakrájíte na jemno, stroužky česneku nakrájíte na tenké plátky.

Maso šneků důkladně opláchněte studenou vodou, dejte do hrnce, přilijte víno a přidejte nakrájenou šalotku, česnek, tymián. Vše nechte vařit přibližně 30 minut, pak vodu slijte a maso a zeleninu rozmixujte nahrubo nebo nakrájejte.  

Z housek okrájejte povrchovou kůrku, rozdrobte je a zalijte v misce mlékem. Žloutky vyšlehejte s měkkým máslem a špetkou soli do pěny.

Rozmočené housky pečlivě vymačkejte a promíchejte s nakrájeným masem a zeleninou, pak do směsi ještě přimíchejte žloutky a vše dochuťte pepřem a solí.  

Ulity velmi důkladně omyjte a nechcete uschnout. Pak je naplňte mírně pod okraj masovou směsí a rozložte na pečící plech, posypaný vrstvou hrubé soli. Do každé ulity ještě přidejte kousek bylinkového másla a mírně ho posypte strouhankou.

Šneci se zapékají přibližně 5 minut pod rozpáleným grilem v troubě, u které nechte pootevřená dvířka.

TIP: Na servírování šneků jsou speciální talířky pro šest ulit. Ulity se správně přidržují kleštičkami na šneky a maso se z nich vybírá malou vidličkou s dvěma zuby. Pokud si ale šneky nepřipravujete pravidelně, vystačíte si i s běžným talířkem, malou vidličkou a trochou šikovnosti.

Bylinkové máslo si snadno připravíte vyšleháním 125 gramů změklého másla s jemně nasekanými bylinkami, prolisovaným stroužkem česneku a citronovou šťávou. Můžete přidat i jemně nasekanou šalotku, lžičku kaparů nebo trochu sardelové pasty. Máslo zabalíte do mikrotenové fólie, vytvoříte z něj váleček a necháte ztuhnout v chladničce.

Horká čokoláda s chilli papričkou

Vynikající mírně pálivá horká čokoláda podle starých Mayů

Obrázek

Suroviny

  • 1 chilli paprička
  • 1 litr smetany 12%
  • 1 svitek skořice
  • 1 lusk vanilky
  • 200 gramů hořké čokolády
  • 2 až 3 lžíce medu
  • tuhá šlehačka a kakao na ozdobení

Příprava

Chilli papričku rozpůlíte, zbavíte semínek a opláchnete pod studenou vodou. Vanilkový lusk podélně rozkrojíte.

Do kastrůlku dejte vařit 4 deci vody, pak do ní vložte chilli papričku, počkejte, až se voda z poloviny vyvaří a pak ji přeceďte do misky – nevylévejte!  

V druhém hrnci ohřejte smetanu s vanilkou a skořicí. Když začne probublávat, přidejte nalámanou čokoládu a med. Směs míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, pak z ní skořici a vanilku vyndejte. Do smetanové čokolády pomalu a opatrně přimíchávejte odvar z chilli papričky a průběžně ji ochutnávejte. Neměla by být příliš ostrá, ale výsledná chuť záleží jen na vás.

Mayská horká čokoláda se servíruje v malých šálcích, na povrch se přidává tuhá šlehačka posypaná kakaem.

TIP: na ohřívání smetany a rozpouštění čokolády je ideální speciální hrnec na vodní lázeň.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist