Matcha – zázračný čaj v prášku
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Matcha – zázračný čaj v prášku

Obrázek

Všeobecně se ví, že zelené čaje jsou zdravé, a mnoho lidí je proto také pravidelně pije. Nedávno se i na našem trhu objevil druh čaje, který předčí všechny ostatní, a to jak svými účinky na zdraví, tak neuvěřitelně všestranným použitím.

Čaj Matcha se neprodává v nálevových sáčcích ani ve formě celých sušených lístků, ale rozemletý na jemný prášek jasně zelené barvy. Ve světě čajů je tedy skutečnou raritou.

S čajem Matcha se zachází nezvykle ještě před tím, než se suší. Mladé rostlinky čajovníku čínského - Camellie sinensis - jsou nejprve podrobeny přísnému výběru, aby se na japonské plantáže Matchy dostaly jen ty nejkvalitnější kusy. Nedlouho po tom, co pěstitelé zpozorují první pupeny, zakryjí celou plantáž speciálním systémem, aby zabránili přístupu slunečního světla až o 90%. Díky tomu se velmi významně zhorší podmínky pro fotosyntézu, tedy proces v rostlinách, kdy se právě za přítomnosti sluneční energie přeměňují anorganické látky voda a oxid uhličitý na látky organické, tedy energeticky nabité, jimiž se rostlina živí. Jako vedlejší produkt mimochodem vzniká kyslík, bez nějž by živočichové, člověka nevyjímaje, nemohli žít. Rostlina se snaží nedostatek světla kompenzovat výrobou většího množství chlorofylu, zeleného rostlinného barviva, které je pro fotosyntézu též nezbytné. Tím získají listy Matchy typickou sytě zelenou barvu. Čajovník se dále snaží dosáhnout na sluneční paprsky, a tak vybíhá v dlouhé a tenké výhonky, které jsou velmi křehké a díky tomu je budoucí čaj neobvykle jemný. Plantáž se nechá zastíněná po dobu čtyř týdnů, potom se čajové lístky ručně sbírají, suší a melou. Je to náročný proces s množstvím meziproduktů, technika výroby čaje Matcha je poměrně složitá a přesný postup znají jen elitní japonští výrobci čaje.

Obrázek

Proč je čaj Matcha tak zdravý

Zakrytí čajovníku výrazně pozmění jeho vlastnosti především zvýšením produkce chlorofylu. Chlorofyl ale není jen nějaké obyčejné barvivo v rostlinách, je také významnou živinou pro lidské tělo. Člověk ho získává například z listové zeleniny, má antibakteriální účinky, zlepšuje krvetvorbu a přenos kyslíku po organismu, také působí protizánětlivě a zmírňuje otoky. Chlorofyl ale není jedinou zdraví prospěšnou látkou v čaji Matcha. Jsou v něm například i antioxidanty katechiny, které pomáhají snižovat krevní tlak a pozitivně ovlivňují metabolismus tuků a usnadňují jejich štěpení - to jistě ocení všichni, kdo touží trochu zhubnout. Jako každé antioxidanty také neutralizují škodlivé účinky volných radikálů na řetězce DNA. Matcha dále obsahuje theofylin, látku podobnou kofeinu, a L-theanin, aminokyselinu, která navozuje pocit uklidnění a relaxace, zároveň však zvyšuje bdělost, soustředění a pozornost. Pozitivních účinků čaje Matcha je mnohem víc, k těm nejvíce významným ještě patří schopnost snižovat hladinu krevního cukru.

Kvalita a nákup čaje Matcha

Koupit v Česku čaj Matcha bylo donedávna téměř nemožné, dnes ale zažívá velký boom, a tak se dá sehnat poměrně snadno. Mimo specializovaných obchodů s čajem a kávou a čajoven ho prodávají i obchody se zdravou výživou, prodejny bylinek a výrobků z nich, někdy ho v nabídce mají i supermarkety. Čaj Matcha si zamilují nejen příznivci kvalitních zelených čajů, ale i lidé, kteří jinak čaji neholdují, zachutná dokonce i dětem. Díky aminokyselinám, vznikajícím v listech zastíněných rostlin, má totiž Matcha příjemně sladkou chuť. Co se týče barvy, kvalitní čaj Matcha je zbarven velmi výrazně – smaragdově zeleně. Kvalitu poznáte i podle nasládlé, mírně rostlinné vůně. Takový čaj vám dodá energii a zvedne náladu na tři až šest hodin.

Použití v kuchyni

Mohlo by se zdát, že s čajem si v kuchyni moc nevyhrajete, ale opak je pravdou. Matcha totiž není jen klasický čaj v hrníčku, i když ten je také moc dobrý. Tradičně se připravuje v misce, kde 2 gramy čaje metličkou vyšleháme s 2 decilitry vody ohřáté na 70° Celsia, můžeme dosladit medem nebo sirupem. Kromě toho můžeme připravovat i různé ledové čaje, mléčné koktejly, smoothies a jiné nápoje. Tím ale možnosti konzumace čaje Matcha zdaleka nekončí, protože čaj Matcha je práškový, může se přidávat do těst na dorty a muffiny, do zmrzlin, čokolád, krémů, palačinek, vaflí, sušenek, domácích nanuků a zmrzlin, pralinek apod. Jedinou nevýhodou je, že vše, do čeho Matchu přidáte, získá jasně zelenou barvu, která může někoho odradit. Jakmile ale ochutnáte, barva už vás trápit nebude a navíc budete mít dobrý pocit z toho, že děláte něco pro své zdraví.

Obrázek

Matcha cheesecake

Cheesecake je snadný a rychlý dezert, který se hodí ke kávě ve všední den i na oslavu narozenin. Tenhle má jasně zelenou barvu, do krému se totiž přidává čaj Matcha. Chuť je jedinečná, a pokud cheesecake ozdobíme čerstvými jahodami, pak bude i krásně vypadat.

  • 375 gramů grahamových sušenek
  • 90 gramů másla
  • 450 gramů krémového sýra
  • 250 gramů moučkového cukru
  • 1,8 deci smetany ke šlehání
  • 3 lžíce čaje Matcha
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Grahamové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs dobře promícháme, přemístíme do vymazané a vysypané dortové formy, rozprostřeme po celém dně a hezky umačkáme. Formu s právě vzniklým korpusem vložíme do lednice. Zatímco se chladí, připravíme si krém. V misce kuchyňským robotem vyšleháme krémový sýr s moučkovým cukrem, přidáme smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a čaj Matcha a šleháme, aby nám vznikl hladký jednolitý krém. Ten rozetřeme na korpus ve formě a dáme vychladit do lednice alespoň na čtyři hodiny, nejlépe však přes noc. Cheesecake můžeme ozdobit čerstvým ovocem, vhodné jsou jahody, maliny, broskve i mango, strouhanou čokoládou nebo čokoládovými ozdobami, lze ho také lehce posypat Matcha práškem. Dezert podáváme vychlazený.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist