Vaječné hody jsou tady!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Vaječné hody jsou tady!

Obrázek

I když jsou letošní Velikonoce poznamenané nepříjemnou situací a koledníky jsme v našich domovech uvítat nemohli, většina z nás i tak, alespoň symbolicky, obarvila pár natvrdo vařených vajíček. Koneckonců bez nich by to o Velikonocích nešlo. Ale co teď s tolika vařenými vejci? Poradíme vám, jak z nich připravit skvělé pokrmy. Rozhodně vám letos vajíčka ušima nepolezou!

Pokud máte zažitou představu o nezdravosti vajec, pak vás můžeme ujistit, že není čeho se bát. Nejnovější vědecké výzkumy ukázaly, že konzumace vajec nezvyšuje nijak významně hladinu cholesterolu a navíc vajíčka obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.

Recepty z vařených vajec

Vaječná pomazánka

  • 5 vajec natvrdo

  • 1 menší cibule

  • 3 lžíce majonézy

  • 2 lžíce tvarohu

  • 1 lžička hořčice

  • sůl

  • pepř

  • pažitka nebo petrželka na ozdobu

Vajíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Vejce a cibuli promícháme s majonézou, tvarohem a hořčicí, podle chuti přidáme pepř a sůl. Pokud pomazánku nebudeme podávat hned, uložíme ji v uzavřené krabičce do lednice. Potom ji namažeme na plátky chleba, bagety či jiného pečiva a ozdobíme omytými a osušenými lístky čerstvé petrželky nebo pažitky.

Vaječná tlačenka

  • 6 vajec natvrdo

  • 1 cibule

  • 1 sklenice sterilované zeleniny

  • 200 g šunky nebo šunkového salámu vcelku

  • 220 g majonézy

  • 200 ml silného kuřecího, hovězího nebo zeleninového vývaru

  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku

Vajíčka a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně pokrájíme i šunku nebo šunkový salám. Pokud jsou ve sterilované zeleninaě velké kusy, rovněž je pokrájíme. Vývar promícháme se 100 ml nálevu ze zeleniny, nasypeme do něj želatinu a necháme nabobtnat. Tekutinu zahříváme, dokud se všechna želatina narozpustí, potom ji rychle promícháme se všemi ingrediencemi a vlijeme do formy na biskupský chlebíček, kterou jsme si předem vyložíli potravinovou folií. Až bude mít směs pokojovou teplotu, vložíme ji ztuhnout a vychladit do lednice. Před podáváním krájíme tlačenku na plátky

TIP: Směs na vaječnou tlačenku můžeme rovněž rozdělit do menších silikonových forem např. na bábovičky nebo muffiny. Potom bude mít každý vlastní porci.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist