Sezóna jablek a švestek: připravte si chutné moučníky
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Sezóna jablek a švestek: připravte si chutné moučníky

Obrázek

Sezóna čerstvého ovoce je v plném proudu. Švestky a jablka jsou perfektním doplňkem dortů a dezertů. Domácí pečivo je vždy chutnější a zdravější než hotové.

Ze sezónního ovoce připravíte jak chutné dorty, tak i chutné dezerty. Vyzkoušejte naše recepty, které si oblíbí jak milovníci sladkého pečiva, tak ti, kteří omezují cukr.

 

Strouhaný jablečný koláč

Pokud chcete vláčný, elastický dort, který vydrží dlouho čerstvý, zvolte piškot, který musí obsahovat hodně ovoce. V případě tohoto typu moučníku je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, protože příliš studený tuk může způsobit sražení směsi.

Suroviny:

200 g pšeničné mouky, 3 vejce, 120 g másla, 120 g cukru, pár lžic mléka, 2 lžíce prášku do pečiva Náplň: 750 g jablek 2 lžíce cukru 2 lžíce nasekaných ořechů

Dortovou formu vyložte pečicím papírem (vystřihněte kolečko o průměru shodného s formou a pruh o výšce dortové formy, o pár centimetrů kratší než je její obvod) Máslo utřete s cukrem do světla. Stále šlehejtee a přidejte po 1 žloutku. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejete a po částech vlévejte do směsi a stále míchejte mixérem. Poté zalijte mlékem a promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a spojte s těstem. Jablka omyjte, oloupejte, nakrájejte na kousky a zbavte semínek. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřete jablka, posypte cukrem, skořicí a ořechy. Pečte asi 1 hodinu v troubě předehřáté na 180°C.

Crumble se švestkami

Je to druh ovocného dezertu pokrytý vrstvou křehkého těsta. Švestky můžete nahradit ostružinami.

Suroviny pro 6 osob: asi 800 g maďarských švestek 4 lžíce hnědého cukru 1 lžička skořice 150 g mouky 50 g mandlových lupínků 120 g moučkového cukru 120 g měkkého másla

Troubu předehřejte na 180°C. Na pánvi rozehřejte 20 g másla a 4 lžíce hnědého cukru. Prohřejte na středním plameni, přidejte vypeckované švestky nakrájené na poloviny a skořici. Nechte je, dokud nezměknou a sirup nezhoustne. Poté ovoce nalijte do formy a dejte stranou. Všechny ingredience na těsto smíchejte pomocí mixéru pomocí míchacího nástavce. Poté prsty vytvarujte malé kuličky a rovnoměrně je rozprostřete na ovoce. Pečte asi 40 minut. V polovině doby pečení posypte crumble mandlovými lupínky.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist