Vánoční štola je stále oblíbenější
- Publikováno:
- 06. 12. 2023
- Autor:
- Redakce
Stále více lidí si nedokáže představit štědrovečerní prostřený stůl bez vánoční štoly. Odkud se toto pečivo vzalo? Přinášíme vám také recept.
Historie vánoční štoly
První zmínky o štole jako voňavém postním pečivu pochází již ze 14.století. Pekla se jako postní církevní jídlo. Pochází z Německa, kde mají označení Original Dresden Stollen jako ochrannou známku. Je to pravděpodobně nejznámější vánoční cukroví v Německu i za hranicemi země, s největším tradičním zázemím a dlouhou historií.
Vánoční štóla má nesrovnatelný tvar, který se od té doby nezměnil a stále připomíná zavinutého Ježíška – což vysvětluje bílý moučkový cukr na štólě. Vybrané ingredience jako sultánky, mandle, citronová kůra nebo pomerančová kůra a staletí starý recept na pečení dělají z Dresden Christmas Stollen skutečné mistrovské dílo německého pekařského umění.
Recept na vánoční štolu
Toto tradiční pečivo připomíná svým těstem naši českou vánočku. Připravuje se rovněž z kynutého těsta, obsahuje však více ingrediencí. Pravý recept na Drážďanskou štolu je tajemstvím, smí ji péct jen 140 drážďanských pekařů.
Suroviny:
50 g sádla, 500 g hladké mouky, 2 ks vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce hnědého rumu, 120 g rozinek, 1 prášek do pečiva, 0,5 ks hery, 1 ks tvarohu, 20 g nasekaný ořechů na hrubo (můžeme použít i mandle, kandované nebo sušené ovoce, prostě co kdo má rád) a 200 g cukru krupice.
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme na vále těsto, uděláme 2 válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 °C), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení ještě teplé potřít rozpuštěným máslem a obalit v cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit v chladnu. Pečeme 3-4 týdny dopředu, výborná je však i čerstvě upečená.
Komentáře
Přidat komentář