Odkud se vzala tradice svatomartinské husy?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Odkud se vzala tradice svatomartinské husy?

Obrázek

Dne 11.listopadu se v katolické církvi slaví sv. Martin z Tours. Kolem tohoto svátku vznikly zajímavé zvyky! Dnes vysvětlíme, kdo byl sv. Martin a odkud se vzala tradice pečení svatomartinských hus.

Svatý Martin z Tours - kdo to byl?

Narodil se v Panoni, římské provincii ležící mezi dvěma řekami, Sávou a Dunajem (dnešní Maďarsko). V dětství se s rodinou přestěhoval do dnešní Itálie, kde se poprvé dostal do kontaktu s křesťany. To vedlo k zápisu do seznamu katechumenů, tedy lidí, kteří chtějí přijmout svátost křtu. Jeho otec, který byl ve vysokém úřadu v Římské republice, byl proti této myšlence a nebyl pokřtěn. V letech dospívání se Marcin po stopách svého otce-legionáře připojil k římským legiím. Z tohoto období jeho života pochází první a nejznámější legenda. Legionář cestující v zimě na své cestě narazil na nahého žebráka, kterému se rozhodl pomoci. Svatý. Marcin z Tours dal chudákovi polovinu svého vojákova kabátu a peněženku s penězi. Příští noc se Ježíš zjevil ve snu budoucímu světci oblečenému v jeho plášti. Dnes je považován za patrona chudých a vojáků.

Na svatého Martina je dobrá husa

Husí maso na sv. Martina je jednou z tradic, které zmiňují biskupa z Tours. Do Česka se dostala z Německa, již za vlády císaře Karla Velikého byl den sv. Martina (Martinstag) podzimním termínem k odvádění úroků (též „bílé vykrmené husy”) a robotních dávek vrchnosti (Martinsschoß). Rovněž se konaly veselice a hody, při kterých si lidé pochutnávali na pečené huse. Podle německých zvyklostí by se pečená husa měla plnit jablky, rozinkami a kaštany. Svatomartinská tradice vyžadovala sdílení jídla a pití s nejchudšími, což jasně odkazuje k historii setkání sv. Martina s chudákem. Upečte si také svatomartinskou husu v kvalitním pekáči s víkem.

Tradice pojídání hus 11. listopadu je přítomna v mnoha zemích. V Česku se na to už trochu zapomnělo. V posledních letech však tradice ožívá - v restauracích se pořádají svatomartinské hody spojené s konzumací pečené husy a pitím svatomartinského vína.



 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist