Historie alkoholu - od kvasu k destilátu
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Historie alkoholu - od kvasu k destilátu

Obrázek

Alkohol je s námi odnepaměti. První nápoje vznikaly fermentací, a to údajně už okolo roku 10 000 př. n. l. Naši předci nejčastěji nechávali zkvasit ovoce, med a další suroviny. První písemné doklady pak pochází ze starověku, kdy se alkohol užíval jako dezinfekce a lék nebo jako obětina bohům. A samozřejmě při slavnostech. Vysloveně revoluční novinkou v konzumaci alkoholu byl vynález destilace, která do Evropy doputovala z arabských zemí. Ta ve středověku zcela proměnila vnímání alkoholu a umožnila jeho vývoj do současné podoby. 

Před vynálezem destilace se vyráběl alkohol pouze kvašením. Kromě vína bylo populární také pivo či zkvašená šťáva z jablek. To se změnilo s příchodem arabských lékařů do Evropy, kteří se o novou technologii ochotně podělili. Nejprve pouze s mnichy a lékárníky, kteří destilaci využívali k přípravě léčivých tinktur, ale postupně se umění destilace rozšířilo mimo lékárny.

Běžný lid přitom nedbal ani tak na „léčivé účinky“ alkoholu jako na jeho chuť. Také v destilaci záhy spatřil možnost, jak naložit s úrodou. První dochované zmínky o ovocných pálenkách najdeme v knihách rakouských klášterů ze 14. století. Podobně dlouho se destiluje i na našem území, jak dokazují spisy z roku 1585 z vizovické oblasti.

Alkoholové šílenství

Největší vzestup destiláty v Evropě zažily v období průmyslové revoluce, která přinesla spoustu vylepšení i ve světě výroby alkoholu. Evropané dokonce začali destiláty konzumovat v takovém množství, že musela být postupně upravována legislativa, aby se situace dostala znovu pod kontrolu. Příkladem za všechny budiž nechvalně proslulé období anglických dějin známé jako Gin Craze (ginové šílenství).

Posledním zásadním milníkem v dějinách alkoholu je vynález kolonové destilace v první polovině 19. století, jejímž autorem je Aeneas Coffey. Díky jeho přístroji bylo možné začít vyrábět alkohol v daleko větších objemech, a tím pádem i cenově dostupnější, navíc s lepší a jemnější chutí. Svět destilátů začíná nabírat podobu, v jaké jej známe dnes.

Obrázek

Alkohol jako součást oslav

V současnosti jsou destiláty oblíbeným druhem alkoholu, který je v evropských dějinách pevně zakořeněný. Ač se mnohé za tu dobu změnilo, některé věci zůstávají stejné. Bylinné destiláty nebo pálenky, které jsou v našich končinách tradiční, se dodnes považují za všelék a nesmí chybět při žádné oslavě a jiných příležitostech.

Pití destilátů je například spjaté s Velikonocemi, kdy málokterý koledník odmítne pozvání na panáka. Není ale třeba se upínat na svátky, destiláty si lze vychutnat celoročně. Důležité je zvolit správnou sklenku na alkohol, díky níž na vás dýchnout všechny tóny ukryté ve zvoleném destilátu. Ať už si vyberete českou pálenku, elegantní whisky nebo exotický rum, nezapomínejte na hlavní zásadu: pít méně, ale kvalitněji.

Obrázek

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist