Fondue – zážitek pro dlouhé zimní večery
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Fondue – zážitek pro dlouhé zimní večery

Obrázek

Období grilování je letos za námi, ale báječné gastronomické večery končit nemusí. Klasický gril můžete vyměnit za kontaktní, nebo udělejte změnu a uspořádejte fondue párty!

Základem fondue jsou syrové suroviny, které si přítomní sami postupně připravují v rozpáleném vývaru nebo oleji, případně rozpuštěném sýru. K tomu je ale samozřejmě potřeba mít speciální soupravu na fondue. Protože se tímto způsobem může připravit jen poměrně malé množství jídla, trvá večeře poměrně dlouho a je to většinou i společenská a konverzační událost.

První fondue si s největší pravděpodobností připravili před přibližně sto lety v Savojsku nebo francouzské části Švýcarska a bylo sýrové. Švýcaři i Francouzi tvrdí, že právě oni byli ti první a ve Švýcarsku je fondue dokonce národním jídlem. Podle jiných zdrojů si ale ještě před nimi sýrové fondue připravovali mniši, kteří v době půstu nesměli jíst pevná jídla, ale roztaveným sýrem takový zákaz neporušovali. 

Druhy fondue

Původní sýrové fondue je v současnosti už jen jednou z několika dalších možností. Fondue se dnes připravuje i z různých druhů masa, ryb nebo zeleniny. Suroviny se fritují v rozpáleném oleji nebo vaří ve vývaru. Velmi oblíbené je i čokoládové fondue s ovocem.

Další varianty vymysleli ještě v Číně, kde se různé druhy masa, ryb, drůbeže ale i krabů připravují v hustém bujónu, a také v Japonsku, kde používají více druhů zeleniny, ale také houby a tofu.

Sýrové fondue

Na fondue ze sýra se může použít poměrně velké množství druhů sýrů. Ve Švýcarsku dokonce míchají i více druhů, především ementál, gruėre a appenzeller, v Savojsku ve Francii ementál, comté a beaufort. Jídlo se připravuje ve speciálním hrnci z kameniny nebo keramiky. V něm se sýr rozpouští s bílým vínem a směs se dochucuje pepřem, česnekem a muškátem. 

Hrnec s rozpuštěným sýrem je při stolování uprostřed stolu na stojanu, a pod ním je speciální hořák, který obsah hrnce neustále ohřívá. Do roztaveného sýra se namáčejí na speciálních delších vidličkách kousky pečiva, ve švýcarském kantonu Fribourg si takto připravují i malé ve slupce vařené celé brambory. Nejčastější přílohou bývá zelenina.

Masové fondue

Fondue z masa je u nás oblíbenější než sýrové. Maso musí být kvalitní a libové, používá se vepřové i hovězí, ale také velmi často drůbeží. Maso se frituje na dlouhých vidličkách v rozpáleném oleji, který je stejně jako u sýrového fondue v hrnci uprostřed stolu a je průběžně ohříván na dostatečnou teplotu. Hrnce jsou ale většinou nerezové. Poměrně často se místo oleje používá i vroucí vývar.

V oleji opečené nebo ve vývaru v podstatě uvařené kousky masa se dochucují v různých omáčkách. Velmi chutná a často připravovaná je například z rajského protlaku s česnekem, křenu s jablkem, okurky s bylinkami, ale stačí třeba i kvalitní tatarská omáčka. Nejvhodnější přílohou je pečivo a zelenina.

Obrázek

Nechcete smažit? Vařte! Místo oleje použijte masový nebo zeleninový vývar.

Rybí fondue

Fondue z rybího masa, je nejvíce rozšířené v Asii a těm, kdo mají ryby rádi, nabízí další chutnou alternativu jejich přípravy. Používá se především maso větších mořských ryb, které je pevnější a bez kostí, ale také třeba i humři. V tomto případě se maso nikdy nefrituje, ale vaří ve vroucím vývaru, do kterého se dává v malých speciálních kovových košících. Maso se dochucuje různými omáčkami a jako příloha se podává pečivo.

Čokoládové fondue

Nejdůležitější surovinou je rozpuštěná čokoláda a různé druhy ovoce, které se v ní namáčí. Čokoládové fondue je tedy samozřejmě spíše dezertem a případně romantickým zážitkem než hlavním jídlem. 

Souprava na fondue

Na přípravu fondue je potřeba speciální fondue souprava. Jejím základem je hrnec na stojanu, v kterém je umístěn hořák, případně je přizpůsobený na umístění čajové svíčky. U větších hrnců je ještě poklička, speciálně upravená pro snadné vkládání speciálních dlouhých vidliček s potravinami, které mají většinou barevně rozlišená držadla. Podle druhu a velikosti pak sada může ještě obsahovat různé množství misek, podnosy i lžičky na omáčky.

Fondue sada může být i zajímavý a originální vánoční dárek!

Výběr podle druhu potravin

Hrnce se vyrábí z kvalitního nerezu, keramiky a někdy i smaltu, ne každý materiál je ale vhodný pro všechny druhy fondue.

Soupravy s nerezovým hrncem  se používají především na masové a rybí fondue. Je v nich sice možné připravovat i fondue sýrové nebo čokoládové, ale doporučit to s klidným svědomím nelze, protože sýr i čokoláda se v nich mohou připalovat. Na sýrové a čokoládové fondue jsou vhodnější hrnce z keramiky.

Obrázek

Velikost a vybavení

Fondue soupravy se vyrábí v mnoha velikostech a tak je při jejich výběru nutné přemýšlet i o tom, kolik lidí s vámi bude případně s největší pravděpodobností stolovat. Většinou platí, že souprava na masové fondue je ideální pro šest osob, na sýrové pro čtyři a čokoládové stačí pro dva.

Při výběru se mimo druhu a kvality materiálu zajímejte i o další vybavení. Mimo hrnce, stojanu a držáku budete zcela jistě potřebovat i vidličky a případně misky na omáčky. Vidličky se vyrábí ve dvou typech – s dvěma nebo třemi hroty a tři hroty jsou samozřejmě pro manipulaci s potravinami v horké náplni hrnce mnohem lepší.

Další důležité hledisko je i tvar. Soupravy na fondue se dnes vyrábí jak v klasických, tak v moderních a luxusních provedeních.

Bezpečnost

I při výběru soupravy na přípravu fondue je důležité dbát na bezpečnost. Hrnec by tedy měl být pevně a stabilně umístěn na podstavci, poklice by měla bránit stříkání horkého oleje nebo vývaru a k hořáku by měl být snadný přistup.

U větších fondue souprav se k ohřevu používá speciální hořák. Ještě poměrně nedávno se pod hrncem topilo tekutým lihem, mnohem bezpečnější je ale hořlavý gel. Svíčka se používá pod menší hrnce a většinou u souprav na čokoládové fondue.

Teď už vám nezbývá vlastně nic jiného, než si vybrat tu správnou fondue soupravu, nakoupit potraviny a pozvat přátele na lahodný gastronomický zážitek. Užijte si v báječný klidný večer, kterých před Vánocemi mnoho není…

 

Zdeněk Urban

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist