Lískový olej

zpět do Tuky a oleje

LÍSKOVÝ OLEJ – vzácný a drahý jedlý olej vyráběný z ořechů lísky obecné (Corylus avellana) je výživný a obsahuje řadu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.

Zdravý, chutný, výživný….

Olej z lískových oříšků má velice výživné složení a vysoké množství vitamínů a minerálů. Lískový olej má lahodnou chuť a obsahuje nízké množství nasycených mastných kyselin, a proto pravidelným užíváním pomáhá snižovat riziko srdečních chorob.

Původ a historie

Lískový olej je vyráběn z lískových ořechů, známých také jako „lombardské oříšky“, které jsou pojmenované podle italského města Avella, které je již od dob starověku pověstné pěstováním lísky obecné. Lískový olej se začal vyrábět poměrně nedávno, a to před několika desítkami let ve Francii. Od té doby získal lískový olej oblibu gurmánů téměř po celém světě. Zajímavé je, že plody lísky obecné byly v minulosti využívané nejen k léčebným účinkům, ale také měly pomáhat věštcům předpovídat budoucnost. I dnes využívají lískové proutí tzv. „proutkaři“ při hledání vodních pramenů.

Současnost

V současné době je největším producentem oleje s lískových oříšků Francie, kde je olej běžně k dostání i v supermarketech. Odtud se rozváří po celé Evropě. V České republice olej není k dostání v běžných obchodech, ale lze jej sehnat ve specializovaných prodejnách, prodejnách se zdravou výživou nebo na internetu.

Vzhled, chuť, vůně…

Lískový olej je na pohled světle žlutý a čirý. Má jemnou sladkou chuť pražených ořechů a intensivní ořechové aroma.

Výroba

Lískový olej se vyrábí ze 100 % lískových oříšků technologií studeného lisování, díky kterému si lískový olej zachovává přirozené vitamíny a minerály lískového oříšku. Jen velmi zřídkakdy je možné narazit na lískový olej v rafinované či stolní podobě.

Zdraví a vitamíny

Průměrná energetická hodnota lískového oleje ve 100 g je 3840 kJ/ 934 kcal. Obsahuje 100 g tuku, tedy de facto 100% podíl tuku. Z toho nasycené mastné kyseliny tvoří 7,2 g. Z mono-nenasycených mastných kyselin tvoří 77,8 g kyselina olejová a z polynenasycených kyselin tvoří 10,1 g kyselina linolová (omega-6).

Lískový olej obsahuje cenné vitamíny a minerály důležité pro správné fungování našeho těla. Obsahuje velké množství vitaminu E, který chrání buňky před oxidačním stresem a působí jako antioxidant, dále obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a je zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku, kobaltu, zinku a sodíku. Neobsahuje téměř žádné sacharidy.

Díky nízkému podílu nasycených a naopak vysokému podílu nenasycených mastných kyselin má příznivé účinky na naše zdraví tím, že pečuje o naše srdce a cévy.

Požití lískového oleje v gastronomii

Ve studené kuchyni olej z lískových oříšků nachází široké uplatnění. Hodí k dochucené zeleninových i ovocných salátů, přidává se do zálivek a dresinků. Ve sladké kuchyni je možné jej přidat i do různých zákusků, palačinek nebo vaflí.

Lískový olej se ale nesnáší s vysokými teplotami, tudíž není vhodný ke smažení a pečení. Lze ale pár jeho kapkami dochutit například bramborovou kaši či vařenou zeleninu. Svou chutí krásně doplní omáčky, kuřecí či krůtí maso nebo tučnější ryby.

Použití v péči o tělo

Lískový olej nachází své uplatnění i v péči o pokožku celého těla. Má výživné, regenerační a hydratační účinky, chrání buňky před oxidačním stresem, dobře se vstřebává a lze jej použít například jako pleťový krém. Prokrvuje pokožku a poskytuje hladkost a pružnost zralé pleti. Je vhodný také k ošetření mastné a smíšené pleti s tendencí k tvorbě akné.

Olej z lískových oříšků je možné využít k masážím celého těla. A jako složka v masážních směsích se využívá i k aromaterapiím budoucích maminek a dětí.

Dostupnost a skladování

Lískový olej je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách s octy a oleji nebo v obchodech se zdravou výživou. Je to vzácný a drahý jedlý olej.

Uchovává se v temnu a chladu, po otevření je třeba rychle jej spotřebovat.

Léčivé účinky

Olej z lískových oříšků má blahodárný vliv na lidský organismus a pomáhá v léčbě a prevenci různých onemocnění.

- Pomáhá rozvíjet kosti a posilovat jejich strukturu.

- Léčí projevy revmatismu a artritidy.

- Působí jako antioxidant.

- Pomáhá při léčbě a prevenci onemocnění srdce a cév, křečových žil a zánětů.

- Pomáhá při chronické únavě a diabetu.

- Posiluje obranyschopnost organismu.

- Působí příznivě na nervovou soustavu.

- Při použití v kosmetice zvláčňuje a hydratuje pokožku.

- Léčí akné a je vhodný pro péči o mastnou a smíšenou pleť.

zpět do Tuky a oleje