Vinný ocet

  • Anglicky: wine vinegar
  •  aceto di vino
  •  Aceite de vino

VINNÝ OCET – víno využíváme především pro výrobu alkoholických nápojů, ale ze stejného základu vychází i vinné octy, obdobně jako víno máme i bílé, červené a růžové vinné octy.

Nevinný pomocník do kuchyně

Vinný ocet má v kuchyni velmi široké využití. Velmi ceněný je i pro svoje léčivé účinky. Vinný ocet našel využití především v jihoevropské a středozemní kuchyni.

Původ a historie

Jeho antiseptické a antibakteriální účinky využívali již staří Babylóňané či římští vojáci při svých taženích. Ve středověku ho Evropané používali proti moru.

Současnost

Jedná se o nejobvyklejší druh octa ve Střední Evropě a ve Středozemí. Existuje tolik druhů, kolik je druhů vína, a obdobně jako víno se i vyznačují velkými rozdíly v kvalitě. Lepší vinné octy zrají v dřevěných sudech až 2 roky.

Vzhled, chuť a vůně…

Barva je závislá na odrůdě vína. Červené octy mohou být světle červené až karmínové. Jeden z nejkvalitnějších vinných octů pochází z oblasti Bordeaux. Tento ocet má výraznou vůni, chuť i kyselost. Bílé octy jsou jemnější než červené a nemají tak výrazně kořenitý nádech.

Výroba

Základními surovinami pro výrobu vinného octa jsou bobule vinné révy, rmut nebo hroznová šťáva. Vinné octy se vyrábějí přímým biologickým kvasným procesem, při kterém je veškerý alkohol z vína přeměňován na kyselinu octovou.

Zdraví a vitamíny

Obsahuje vodu, 6 % kyseliny, 1,5 % alkoholu, aromatické látky, zbytkový cukr a draslík z vína. Vyšší je též obsah flavonoidů působících především proti alergiím, karcinomu a zánětům.

Použití v gastronomii

Vinný ocet se hodí do salátů, nakládá se do nich také zelenina. Červené octy výborně podtrhnou chuť omáček, jejichž základem je maso, a marinovacích směsí na hovězí maso a zvěřinu. Bílý vinný ocet lze použít místo citronu například k okyselení rybích pokrmů, je také vhodný k aromatizování různými bylinkami a k marinování ryb v kombinaci se všemi oleji. 

Léčivé účinky

- snižuje hladinu cholesterolu

- brání tvorbě krevních sraženin v cévách

- napomáhá odbourávání nadbytečného tělesného tuku

- zpomaluje stárnutí a podporuje dlouhověkost

- má antibakteriální účinky

- podporuje trávení

- zklidňuje průjmy i migrény

- potlačuje bolesti v krku, hojí afty

- je vhodný i k přímé dezinfekci poranění, škrábanců i akné