Burský ořech

  • Anglicky: Peanut
  •  Cacahouète
  •   Erdnuß
  •  Nocciolina
  •  Cacahuate
  •  Aрахис

BURSKÉ OŘECHY – anglicky peanut, jinak známé jako buráky či arašídy, jsou semena podzemnice olejné (Arachis hypogaea), někdy se označují i jako plody. Ačkoliv je obvykle řadíme mezi ořechy, ve skutečnosti se jedná o luštěninu.

Solené, pražené, křupavé, exotické a oblíbené…

Rozšířily se k nám z Jižní Ameriky a u nás už zůstaly. Ať už v jakékoliv formě: naturální, pražené, solené či jakkoliv jinak upravované, arašídy v kaší kuchyni už nemohou chybět. Nejčastěji si na nich pochutnáváme během sledování filmů nebo na večírcích s přáteli.

Původ a historie

Na světě je rozšířeno vícero odrůd podzemnice. Divoká forma podzemnice se poprvé vyskytla pravděpodobně v několika omezených místech v severozápadní Argentině. Tato divoká forma poté postupně zdomácněla nejen v Argentině, ale i v jihovýchodní Bolívii, kde se některé divočejší odrůdy pěstují dodnes. Další šíření podzemnice zasáhlo Peru, Ekvádor, Brazílii, Paraguay a Uruguay, kde se profilovaly její různé odrůdy.

Nejstarší archeologicky nalezené pozůstatky z lusků podzemnice jsou staré asi 7600 let. Díky obchodníkům z Evropy se arašídy rozšířily do celého světa.

Současnost

Podzemnice olejná je pěstovaná právě z důvodu produkce burských ořechu. V současnosti je dlouhodobě největším producentem buráků Čína následovaná Indií, Nigérií a USA. V Evropě je největším producentem Řecko.

Vzhled, chuť, vůně…

Čerstvé loupané arašídy jsou na povrchu matné až mastné, na lomu jsou bílé až mírně nažloutlé. Chuť je nasládlá a tuková a vůně jemně oříšková.

Odrůdy

Podzemnice se na světě vyvinula do mnoha odrůd. Podle použití semen je můžeme dělit na

Odrůdy olejné – mají velká tučná semena (přes 50 %) a nižší obsah bílkovin.

Odrůdy stolní – mají drobnější semena, nižší obsah tuku (do 40 %) a vyšší obsah bílkovin.

Univerzální odrůdy

Zdraví a vitamíny

Burské ořechy jsou velice výživné. Více než polovinu objemu tvoří nenasycený tuk, zbytek obsahu se dělí mezi sacharidy a bílkoviny.

Burské ořechy obsahují i mnoho vitamínu, například vitamíny B1, B2, B3 a B5, které přispívají k normální funkci nervové soustavy. Burské oříšky obsahují i řadu minerálů, například zinek, fosfor, hořčík či vápník. 100 g burských oříšků dokonce obsahují polovinu doporučené denní dávky hořčíku.

Nejzajímavějšími složkami burských oříšků je resveratrol, což je látka s antibakteriálními a antioxidačními účinky. Resvetratrol také chrání tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a zpomaluje proces degenerace mozku například u Alzheimerovy choroby.

Použití burských ořechů v gastronomii.

Arašídy se mohou jíst syrové, ale poskytují široké pole možných zpracování. Dají se péct, pražit, sušit, solit i nakládat do cukru, sirupu nebo vařit. Krom naturálního zpracování se v obchodech se tkáme i s burskými oříšky solenými a praženými nebo zabalenými v křupavém těstíčku. Jsou oblíbenou pochutinou na večírcích nebo při mlsaní u knihy či filmu.

Z arašídů se také lisuje kvalitní a chutný olej využívaný v potravinářství i v domácnostech a burské máslo.

Arašídy jsou netypičtější pro pokrmy peruánské, mexické a asijské kuchyně. Své uplatnění najdou ve studené i teplé kuchyni. Mohou sloužit jako koření, k dochucování salátů či moučníků, mohou se přidávat jako ingredience do různých jídel, dají se zapékat, vařit i jinak tepelně upravovat.

Jak a podle čeho vybírat

Pokud vybíráme neloupané arašídy, musí mít čistou a suchou skořápku. Loupané mají mít jádra bez osemení (hnědé blány). Jádra by měla být na povrchu matná až mastná, na lomu bílá až mírně nažloutlá. Chuť by měla být nasládlá, tuková, a nikdy ne hořká.

Dostupnost, spotřeba a skladování

Arašídy jsou k sehnání téměř v každém supermarketu, nejčastěji naturální v křehké skořápce nebo solené. Nevyloupané burské ořechy skladujeme na suchém a chladném místě. Vyloupané burské ořechy nebo pražené a solené vždy konzumujeme do doporučeného data spotřeby, které je uvedeno na obalu výrobku.

Zajímavosti

Buráky jsou tak oblíbenou a rozšířenou pochutinou, že se objevují jako rekvizita například ve filmech či písních.

V písni „Buráky“, české verzi původní písně Goober Peas, která se odehrává na pozadí občanské války, se zpívá mimo jiné „Hej hou, hej hou, nač chodit do války! Je lepší doma sedět a louskat buráky!“

Plody podzemnice olejné se také objevily například v legendárním českém filmu „Pekařův císař“.

Léčivé účinky

Burské oříšky

- mají antioxidační a antibakteriální účinek
- chrání buňky, tkáně a orgány a zabraňují jejich stárnutí
- pomáhají zpomalovat degeneraci mozku
- pomáhají ke správnému fungování nervové soustavy
- pomáhají předcházet cukrovce a kardiovaskulárním chorobám
- pomáhají chránit před zubním kazem

Ačkoliv mají arašídy příznivý vliv na mnoho aspektů našeho zdraví, můžeme se setkat i s negativními reakcemi organismu. Arašídy obsahují dráždivé a alergizující látky, které některým jedincům mohou způsobit i vážné alergické reakce.