Lilek zapečený s masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lilek zapečený s masem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 12347 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 ks | Lilek |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
5 ks | Rajčata |
1 šálek | Rýže předvařená (parboiled) |
1 kávová lžička | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
400 g | Vepřové maso mleté |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 204,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Lilek, Olej rostlinný, Rajčata, Rýže předvařená (parboiled), Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lilek zapečený s masem postup přípravy receptu:
1 | Oloupaný lilek příčně nakrájíme na plátky, osolíme, přikryté necháme změknout. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, mleté maso, sůl, pepř. Chvíli dusíme bez podlévání, pak přidáme polouvařenou rýži a společně podusíme. |
2 | Papírovými ubrousky osušíme kolečka lilku, zaprášíme moukou a na oleji opečeme. Zapékací mísu vymastíme, složíme do ní vrstvu lilku, na ni dáme vrstvu dušeného masa, rýži a opět vrstvu lilků. Vše opakujeme tak dlouho, až dojdou suroviny, přičemž vrchní vrstvu tvoří lilek. Vložíme do trouby, jakmile se pokrm začne péci, přilijeme ušlehaná vejce, smíchaná s osoleným mlékem a povrch pokapeme ještě máslem. Pečeme zhruba 30 až 40 minut. |
Poznámka
Servírujeme teplé.