Gratinovaný květák po římsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaný květák po římsku
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 12369 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Květák |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
2 kávová lžička | Solamyl |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
300 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 619,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 755,8mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 122,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Květák, Pepř bílý, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Solamyl, Šunka dušená, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaný květák po římsku postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Rozebereme jej na růžičky, urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy a posypeme strouhankou. |
2 | Vývar přivedeme do mírného varu, zašleháme do něj smetanu, rozmíchanou se žloutky a Solamylem, necháme přejít varem. Ihned odstavíme. Poté zašleháme máslo, omáčku vychladíme, přidáme do ní nastrouhaný sýr a na nudličky nakrájenou šunku. |
3 | Připravenou omáčkou přelijeme květák a zapečeme v rozpálené troubě. Hotový pokrm posypeme nasekanou bazalkou a petrželkou. |
4 | Podáváme s vařenými těstovinami. |
Poznámka
Servírujeme teplé.