Minestra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Minestra
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 14530 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
3 ks | Brambory |
4 ks | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
3 ks | Cuketa |
225 g | Fazole bílé |
120 g | Fazolové lusky zelené |
1 ks | Kapusta hlávková |
1 ks | Kosti vepřové |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
225 g | Rajčata |
1 ks | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Parmezán |
2500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 34,3mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 41g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 329,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Brambory, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Cuketa, Fazole bílé, Fazolové lusky zelené, Kapusta hlávková, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Kosti vepřové, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Minestra postup přípravy receptu:
1 | Bílé fazole (cannellini) namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. |
2 | Olej rozpálíme v hrnci a vložíme do něj šunkovou kost, nakrájenou cibuli a utřený česnek. Smažíme, až cibule změkne, ale nezbarví se. Přidáme nakrájenou nať celeru, na kostičky krájenou mrkev, kapustu a zelené fazolové lusky. Pokud použijeme místo kapusty čerstvý špenát, přidáme ho později. |
3 | Fazole osušíme, rajčata oloupeme a spolu s čili papričkou přidáme do hrnce. Přilijeme vodu a přivedeme k varu. Z povrchu dle potřeby sléváme tuk. Přidáme bobkový list, rozmarýn a na velmi mírném ohni vaříme nezakryté asi 75 minut, až jsou fazole měkké. |
4 | Přidáme na kostičky pokrájené brambory, vaříme ještě 20 minut. Nakonec přidáme rozkrájenou cuketu, případně špenát a vaříme dalších 20 minut. Z povrchu sléváme tuk. Vyndáme kost, koření, přidáme čerstvou bazalku a petržel. |
5 | Podáváme posypané strouhaným parmezánem. |
Poznámka
Servírujeme teplé. azole musí být dobře uvařené. Místo brambor můžeme použít těstoviny.