Krůtí mole - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůtí mole
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 15097 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Banán zelený |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Hřebíček mletý |
50 g | Hrozinky |
25 g | Kakao - prášek |
4 ks | Krůtí prsa |
50 g | Mandle |
0,5 kávová lžička | Nové koření mleté |
50 g | Ořechy burské pražené |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
50 g | Rajčata |
50 g | Sádlo škvařené |
115 g | Sezam - semena |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
75 g | Švestky |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 174,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,6mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hřebíček mletý, Hrozinky, Kakao - prášek, Krůtí prsa, Mandle, Ořechy burské pražené, Oregano sušené, Rajčata, Sádlo škvařené, Sezam - semena, Skořice mletá, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Banán zelený, Nové koření mleté mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůtí mole postup přípravy receptu:
1 | Obě čili papričky vložíme do mísy s horkou vodou, na 30 minut. Nasekáme nahrubo. Šálek vody z namáčení si uchováme. |
2 | Sezamová semena opražíme na sucho, dozlatova. 3 lžíce si schováme na ozdobu a zbytek vysypeme do mísy. Stejně opražíme mandle a burské oříšky, vše dáme do mísy. |
3 | Cibuli a česnek nasekáme najemno, lžíci sádla zahřejeme v pánvi, přidáme cibuli a česnek a smažíme 2–3 minuty, pak přidáme čili a rajčata v konzervě, dusíme na mírném ohni 10 minut. |
4 | Plantain oloupeme a nakrájíme na tenké šikmé plátky. Přidáme jej do cibulové směsi spolu s hrozinkami, švestkami, oreganem, kořením a neslazeným kakaem. Vmícháme odložený čili nálev. Přivedeme k varu, mícháme, přidáme sezam, mandle, buráky a vaříme 10 minut za stálého míchání, sejmeme z ohně a necháme trochu vychladnout. Přidáme obsah mísy. |
5 | Omáčku rozmixujeme v robotu do hladké omáčky. Zbývající sádlo necháme rozpustit v ohnivzdorné míse, vložíme krůtí prsa a na mírném plameni opečeme dohněda. Maso polijeme omáčkou, zakryjeme alobalem a přiléhavým víkem. Dusíme 20–25 minut na mírném ohni, až krůta změkne a omáčka zhoustne. |
6 | Posypeme sezamovými semeny a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme s rýží a teplými tortillami. Čili papričky volíme odrůdy ancho a guajillo. Plantain (druh moučnatého banánu, nutno povařit) můžeme vynechat.