Čajotový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čajotový salát
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15280 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Zálivka | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Anýz mletý |
0,5 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
6 polévková lžíce | Ocet vinný |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
Čajotový salát | |
1 ks | Cibule |
2 ks | Kaštany jedlé |
2 ks | Rajčata |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 376,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anýz mletý, Ocet vinný, Sůl, Cibule, Kaštany jedlé, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čajotový salát postup přípravy receptu:
1 | Čajoty oloupeme, překrojíme, vyjmeme semena a vložíme do vroucí vody. Snížíme teplotu, vaříme 20 minut, až čajoty změknou. Slijeme, necháme vychladnout. |
2 | Rajčata spaříme horkou vodou, po 3 minutách je přendáme do studené vody, slijeme, oloupeme a nakrájíme na klínky. |
3 | Zálivku připravíme smícháním všech přísad v šejkru nebo ve sklenici s víčkem. |
4 | Čajoty nakrájíme na klínky, vložíme do mísy s rajčaty a jemně pokrájenou cibulí. Přelijeme zálivkou, podáváme ozdobené proužky čerstvého červeného a zeleného čili. |
5 | Podáváme samotný nebo jako příloha k rybím i kuřecím jídlům. |
Poznámka
Servírujeme studené. Čajoty mají tvar hrušky, chutnají jako trpké zelené jablko nebo vodní kaštan. Tím ho lze v pokrmu nahradit.