Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15522 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Náplň a poleva | |
---|---|
0,5 ks | Citrony |
100 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
75 g | Hrozinky |
1 kg | Jablka |
125 g | Mandle |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
Skořicová šlehačka | |
1 ks | Cukr vanilka |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou | |
175 g | Cukr krupice |
375 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
200 g | Tuk |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 59,2mg |
Draslík | 223,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,2mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Mandle, Skořice mletá, Skořice mletá, Cukr krupice, Sůl, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka), Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Z rostlinného tuku, mouky, cukru, vejce a soli vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do chladna. |
2 | Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na dílky, promícháme s cukrem, citronovou šťávou, mletými mandlemi, hrozinkami a skořicí. |
3 | Třetinu těsta vyválíme na tenký plát, dle velikosti formy, a položíme do nevymazané formy. Z druhé třetiny vytvarujeme váleček a vyložíme jím boky formy tak, aby vznikl asi 5 cm vysoký okraj. Těsto ve formě několikrát propíchneme vidličkou a rovnoměrně pokryjeme jablečnou směsí. |
4 | Zbylé těsto rovněž vyválíme na velikost formy, opatrně přeneseme na jablka ve formě. Několikrát propíchneme vidličkou a u krajů pevně přitiskneme. Troubu předehřejeme na 200 °C a koláč pečeme asi 50 minut. |
5 | Z moučkového cukru a jedné lžíce studené vody umícháme hladkou polevu. Horký koláč potřeme polevou a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a skořicí dotuha. Podáváme k jablečnému koláči. |
Poznámka
Šlehačku použijeme rostlinnou zn. Hopla nebo Hole.