Recept

Borůvkový koláč z křehkého těsta

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 17573

Ingredience

Náplň
700 g Borůvky
1 kávová lžička Citronová kůra
100 g Cukr krupice
15 g Máslo čerstvé
Borůvkový koláč z křehkého těsta
2 kávová lžička Cukr krupice
300 g Mouka pšeničná hladká T 650
175 g Máslo čerstvé
0,8 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 566 kcal
Kilojoule 2 368kJ
20% Sacharidy 73 g
38% Tuky 28 g
6% Sodík 112 mg
14% Bílkoviny 8 g

Borůvkový koláč z křehkého těsta postup přípravy receptu:

1

Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme rozšlehané vejce a studenou vodu. Vytvoříme hladké těsto, ze kterého vytvoříme 2 koule, jednu větší a jednu menší.

2

Válečkem vyválíme větší kouli na plát, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená mělká forma na dort o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy.

3

Borůvky smícháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Lžící naplníme koláč borůvkami. Poklademe vločkami másla. Malou kouli těsta rozválíme jako první a položíme na borůvkovou náplň. Okraje navlhčíme vodou. Těsto necháme přečnívat 4 cm po celém obvodu, okraje zarovnáme, přečnívající těsto přeložíme a utvoříme z něj ozdobný okraj. Na vrchním dílu koláče prořízneme 10 cm zářez ve tvaru X. Špičky uprostřed koláče přeložíme, aby se utvořil čtvercový otvor. Povrch koláče posypeme 2 lžícemi cukru krupice.

4

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 40 minut. Necháme ve formě vychladnout. Podáváme teplý nebo studený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept