Olihně v těstíčku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Olihně v těstíčku
Olihně v těstíčku
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18627 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Obloha | |
---|---|
1 ks | Citrony |
1 ks | Petržel - nať |
Olihně v těstíčku | |
120 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej rostlinný |
450 g | Olihně |
1 špetka | Soda jedlá |
175 ml | Sodovka |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 384,8mg |
Draslík | 354,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,0mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Olej rostlinný, Olihně, Soda jedlá, Sodovka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Olihně v těstíčku postup přípravy receptu:
1 | Těsto, které jsme připravili smícháním proseté, osolené mouky, do které jsme přimíchali jedlou sodu, rozšlehaná vejce a polovinu sodovky, šleháme dohladka kovovou metlou. Když je těsto hladké, vmícháme do něj zbytek sodovky. |
2 | Jednou rukou si pevně přidržíme tělo olihně a druhou rukou vytáhneme z tělové části hlavu a chapadla, odstraníme vnitřní orgány a stáhneme z těla vnější blánu. Těsně pod ústním otvorem odřízneme chapadla a odložíme. Pod studenou tekoucí vodou opláchneme tělo a chapadla a pomocí papírových utěrek osušíme. Tělo nakrájíme na asi 1 cm široké kroužky. |
3 | V hluboké pánvi nebo ve fritovacím hrnci si předehřejeme olej. V těstíčku postupně obalujeme a poté smažíme kroužky z těla olihně a chapadla 1-2 minuty ze všech stran dozlatova. Po vyjmutí je zbavíme přebytečného tuku pomocí papírových utěrek. |
4 | Podáváme horké, obložené plátky citronu a snítkami petrželky. |
Poznámka
Namísto čerstvých olihní je možno také zakoupit zmražené nebo předvařené a chlazené kroužky z olihní (někdy nazvané kalamary).