Zelená bramborová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelená bramborová polévka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jeneralka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 18702 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
1 l | Bujón hovězí |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 kávová lžička | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
5 cl | Smetana 12% (konzumní) |
100 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 21,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Bujón hovězí, Česnek, Cibule, Muškátový oříšek, Pažitka, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelená bramborová polévka postup přípravy receptu:
1 | Na rozpuštěném másle mírně osmažíme jemně nakrájenou cibuli, pažitku a utřený česnek. Přidáme jemně nakrájený špenát a pórek a dusíme asi 15 minut. |
2 | Oloupané brambory nakrájíme na kostky a přidáme je k zelenině, vše dále zaklechtáme hladkou moukou s vodou, zamícháme, zalijeme bujónem a přivedeme k varu. |
3 | V průběhu vaření polévku můžeme okořenit nastrouhaným muškátovým oříškem a pepřem a dále vaříme asi 30 minut. |
4 | Polévku odstavenou z ohně prolisujeme nebo rozmixujeme, přilijeme smetanu a opět ohřejeme (ale již nevaříme). Osolíme podle chuti a můžeme podávat. |
Poznámka
Polévku podáváme s chlebem.