Sépie ve vlastním inkoustu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sépie ve vlastním inkoustu
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19632 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 hrst | Petržel - nať |
220 g | Polenta |
180 g | Rajčata |
450 g | Sépie |
1 špetka | Sůl |
150 ml | Víno červené |
150 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 126,0mg |
Draslík | 800,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Polenta, Rajčata, Sépie, Sůl, Víno červené, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sépie ve vlastním inkoustu postup přípravy receptu:
1 | Podle návodu na obalu připravíme instantní polentu, do ní vmícháme nakrájenou petrželku, sůl a pepř. |
2 | Z těl sépií vytáhneme chapadla a hlavu, chapadla odřízneme, z hlavy vyjmeme váček s barvivem a uschováme ho. Hlavu i vnitřnosti vyhodíme, tělo rozkrojíme podélně na tmavě zbarveném hřbetu, odstraníme sépiovou kost, stáhneme kůži, maso opláchneme, osušíme pomocí papírových utěrek a nakrájíme na kousky, chapadla necháme celá. Nařízneme váček s barvivem (inkoustem), barvivo zředíme trochou vody a odložíme. |
3 | Cibuli opékáme 8 - 10 minut v hrnci s rozehřátým olejem, potom přidáme česnek a ještě půl minuty zahříváme. Vmícháme sépie, 5 minut opékáme do zlatova. Přisypeme mletou papriku, půl minuty mícháme, přidáme rajčata, následně pokrm dusíme 2 - 3 minuty, aby rajčata změkla a začala se rozpadat. |
4 | Potom přilijeme rybí vývar, červené víno a zředěnou černou sépiovou tekutinu, důkladně zamícháme, bez pokličky vaříme 25 minut od doby varu. Maso by mělo být křehké a omáčka zhoustne, podle chuti osolíme, opepříme. Na talíře rozdělíme polentu, navrch upravíme sépie s omáčkou a ozdobené snítkou petrželky. Ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.