Ledová polévka gazpacho - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ledová polévka gazpacho
Ledová polévka gazpacho
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 19996 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
150 g | Chléb konzumní |
1 ks | Cibulka jarní |
12 ks | Kostkový led |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
2 ks | Okurka salátová |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
3 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 733,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 88,0mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibulka jarní, Ocet vinný, Okurka salátová, Paprika červená, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Kostkový led, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ledová polévka gazpacho postup přípravy receptu:
1 | Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme nahrubo. Dvě červené papriky rozpůlíme, odstraníme semínka i dužninu a nahrubo pokrájíme. |
2 | Papriky, rajčata (oloupaná, zbavená semen a nakrájená na kostky), okurku, 4 lžíce olivového oleje a vinný ocet rozmixujeme, podle chuti osolíme a opepříme. Směs přendáme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a uložíme nejméně na 4 hodiny do lednice. |
3 | Těsně před podáváním si připravíme česnekové krutony. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme rozpůlený stroužek česneku a opékáme přibližně 2 minuty. Česnek z pánve vyjmeme, na stejném oleji do zlatova osmahneme kostičky chleba zbaveného kůrek. Kostičky z pánve vysypeme na papírovou utěrku, kterou z nich odsajeme přebytečný tuk. Zlehka posypeme mořskou solí. Pokud krutony hned nepoužijeme, uložíme je do dobře uzavřené nádoby. |
4 | Suroviny na ozdobu – na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku (zbavené semen), malou okurku a jarní cibulku – připravíme spolu s česnekovými krutony na talířky. Polévku podle potřeby dochutíme, do misek vložíme kostky ledu, přelijeme je polévkou a ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.