Mangold zapečený se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mangold zapečený se sýrem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 20339 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
800 g | Mangold |
80 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
120 g | Sýr Eidam cihla 40% |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 145,1mg |
Draslík | 768,5mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,0mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mangold, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mangold zapečený se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Očištěný a omytý mangold uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, vyjmeme a nakrájíme na menší kousky. Urovnáme je do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. |
2 | Z části másla a z hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme na hustší omáčku. Podle potřeby můžeme zředit trochou vývaru z mangoldu. Do omáčky přidáme 1 žloutek rozmíchaný v 1 lžíci mléka, promícháme s větší polovinou nastrouhaného sýru a po roztavení nalijeme na mangold. Povrch posypeme zbylým sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. |
3 | Pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem. |