Závin s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závin s mákem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | evca |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (9%) |
ID receptu: | 20849 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
2 dkg | Čokoláda hořká |
22 dkg | Cukr krupice |
3 dkg | Droždí |
18 dkg | Mák mletý |
13 dkg | Máslo čerstvé |
0,8 l | Mléko polotučné |
50 dkg | Mouka polohrubá |
3 dkg | Ořechy lískové |
6 dkg | Perník |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 ks | Vanilkový lusk |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 101g |
---|---|
Cholesterol | 68,3mg |
Draslík | 429,5mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Čokoláda hořká, Cukr krupice, Droždí, Ořechy lískové, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Perník, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Závin s mákem postup přípravy receptu:
1 | V míse zaděláme trochu tužší kynuté těsto a necháme ho vykynout. Potom z něj vyválíme asi 1 cm silný obdélník, který potřeme studenou makovou nádivkou. Těsto zabalíme ze dvou stran směrem do středu a necháme ho ještě chvilku kynout. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými lískovými oříšky. Pečeme v rozehřáté troubě do červena. |
2 | Nádivka - Mák vaříme 45 minut ve vodě se sodou. Až se voda zredukuje, přilijeme mléko a ještě 15 minut vaříme. Potom mák utřeme v míse s cukrem, máslem, strouhaným perníkem, skořicí, vanilkou a čokoládou. Nádivku používáme studenou. |